Ingezonden persbericht


DORDRECHT, 21 januari 2008

De Hoop luidt noodklok over financiering opvang kinderen van verslaafden

DORDRECHT - In een brief aan de gemeente Dordrecht én aan alle Tweede Kamerleden uit De Hoop, instelling voor evangelische hulpverlening in Dordrecht, haar grote bezorgdheid over het uitblijven van een goede financiële basis om kinderen van opgenomen verslaafden te kunnen opvangen. Door verandering van regelgeving komen deze ouders nu in grote problemen.

De Hoop vindt de impasse die ontstaan is onaanvaardbaar. "Het mee-opnemen van kind(eren) is vaak de enige wijze waarop verslaafde ouders überhaupt behandeling kunnen volgen, simpelweg omdat de kinderen niet elders kunnen worden ondergebracht", schrijft mr. C.L. van Dam, lid van de Raad van Bestuur van De Hoop. Volgens Van Dam belemmert de ontstane situatie hun behandeling, hun kans op genezing en een succesvolle terugkeer in de maatschappij en is daarom ook risicovol voor de kinderen: "De opgenomen ouders bij De Hoop vallen nu tussen wal en schip."

Al sinds haar oprichting biedt De Hoop de mogelijkheid om kinderen mee op te laten nemen bij 24-uurs behandeling van de ouder. Vóór de invoering van de Wet Kinderopvang betaalde de Sociale Dienst Dordrecht de kosten van het kinderdagverblijf. Sinds 1 januari 2005 hebben ouders een Sociaal Medische Indicatie (SMI) nodig van de GGD om nog een beroep te kunnen doen op een tegemoetkoming kinderopvang van de Sociale Dienst. In de praktijk echter komen te weinig ouders hiervoor in aanmerking. Bovendien dekt deze financiële tegemoetkoming bij lange na niet de kosten van de kinderopvang.

Met de gemeente Dordrecht zijn verschillende goede gesprekken geweest naar aanleiding van dit financiële knelpunt. De gemeente zag echter geen mogelijkheden voor een oplossing. In overleg met de gemeente wendde De Hoop zich achtereenvolgens tot de ministeries van Volksgezondheid, Sociale zaken en Werkgelegenheid en uiteindelijk Jeugd en Gezin. Maar die lieten weten dat de rijksoverheid de middelen die nodig zijn om kinderopvang te financieren, in zijn geheel in het gemeentefonds heeft gestort. Hiermee is De Hoop weer terug bij de Gemeente Dordrecht.