Geen enkele voortgang overleg arbeidsvoorwaarden in de postmarkt

21/01/2008 16:04



FNV Vakcentrale



De vakbonden FNV Bondgenoten, ABVAKABO FNV, CNV Bedrijvenbond, CNV Publieke Zaak en BVVP maken zich grote zorgen over de haalbaarheid tijdig afspraken te kunnen maken over de arbeidsvoorwaarden van postbezorgers. Er heeft nog geen enkel overleg plaatsgevonden met de gemeenschappelijke postbedrijven.

Staatssecretaris Heemskerk heeft de liberalisering van de postmarkt uitgesteld. Hij wil eerst meer duidelijkheid ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers in Nederland én de situatie op de Duitse postmarkt. Hij verwacht eind februari de Tweede Kamer over beide punten nader te kunnen informeren. De staatssecretaris meldde in de kamerdebatten dat inmiddels gesprekken gaande zijn tussen de gezamenlijke werkgevers en de bonden.

"Dan weet hij meer dan ik", zegt Jan de Jong namens de bonden. "Wij wachten nog steeds op een uitnodiging van de werkgevers. Wij hebben altijd begrepen dat TNT Post hiertoe het initiatief zou nemen en rekenden erop voor de Kerst door de werkgevers benaderd te worden. Er is echter geen enkel overleg tussen de gezamenlijke werkgevers en de bonden geweest sinds dit uitstel van begin december.

De staatssecretaris heeft gezegd het onacceptabel te vinden dat de liberalisering van de postmarkt zou kunnen worden afgeremd omdat één partij het onderhandelingsproces over arbeidsvoorwaarden frustreert. De bonden vinden het niet acceptabel als de liberalisering van de postmarkt doorgang zou vinden als er geen afspraken over arbeidsvoorwaarden gemaakt zijn omdat de bedrijven gesprekken hierover uit de weg gaan.

In een laatste poging het overleg op gang te brengen hebben wij de gezamenlijke werkgevers opgeroepen binnen een week het overleg met de betrokken bonden op te starten.