Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda 21-01

BREDA, 21 januari 2008

Aanhouding na melding inbraak supermarkt

BREDA: Op zondagmiddag zag een getuige een aantal jongeren het terrein van een supermarkt aan de Kesterenlaan. De jongeren waren een cafetaria in de omgeving binnen gegaan. De politie kon een 14-jarige Bredanaar aanhouden met behulp van de omschrijving van de getuige. Na onderzoek bleek hij wel onderdeel van de groep, maar hij zou niet op het terrein van de supermarkt zijn geweest. Ook bleek het niet om een inbraak te gaan. De jongeren zouden wel op het terrein zijn geweest. De verdachte is na verhoor in vrijheid gesteld.

Verwarde man zorgt voor veel onrust

BREDA: Op zondagmiddag liep omstreeks 17.15 uur een verwarde man over de Backer en Ruebweg. Richting de oprit A16 trof de politie de man aan. Hij werd aangesproken, maar liep gewoon verder. Hierop stak de man plotseling, zonder op het verkeer te letten de drukke weg over. Het verkeer kon de man met moeite ontwijken. Hij is hierop aangehouden en overgebracht naar het cellencomplex. De crisisdienst werd gebeld en de 36-jarige man uit Wernhout heeft zich vrijwillig laten opnemen voor psychische hulp.

De laatste week hield de man de politie meerdere keren bezig. Er kwamen meldingen binnen. Afgelopen donderdag mishandelde de man zijn vader als gevolg van waanideeën, zo verklaarde hij. Later die dag werd de man aangehouden voor diefstal met geweld bij een drogisterij in Rijsbergen. De verdachte zou hierbij ernstige bedreigingen hebben geuit. De man was zondagmiddag juist in vrijheid gesteld toen hij opnieuw voor onrust zorgde.

Automobilist aangehouden na ongeval

BREDA: Op zondag gebeurde er rond 18.00 uur een ongeval aan de Backer en Ruebweg. Hierbij werd een 26-jarige man uit Prinsenbeek aangehouden. De 26-jarige man reed in de richting van Prinsenbeek Bij een stoplicht remde een 38-jarige vrouw uit Etten-Leur, die voor hem reed. Hij kon niet op tijd remmen en er ontstond een aanrijding. Bij de aanrijding raakte niemand gewond. De 26-jarige man bleek niet in bezit van een geldig rijbewijs en is aangehouden. Na verhoor is de man met een bekeuring in vrijheid gesteld. Hij wilde naar eigen zeggen oefenen met rijden omdat hij onlangs was gezakt voor zijn rijexamen.

Automobilist onder invloed rijdt tegen schutting

RIJSBERGEN: De politie hield op zondagavond een 32-jarige man aan voor rijden onder invloed. De 32-jarige inwoner van Wernhout reed over de Ettenseweg, komende uit de richting Etten-Leur. Hij verloor de controle over zijn voertuig en raakte van de weg. Hij botste tegen een schutting van een woning, die aan de linkerkant van de weg stond. De man rook naar alcohol en is door de politie aangehouden. Hij liep een lichte kneuzing op door het ongeval en de auto raakte total loss. Op het politiebureau blies de bestuurder 425 ug/l bij het afnemen van de ademanalyse. Hij kreeg een rijverbod van 4 uur.
Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Beginnend bestuurder onder invloed

BREDA: De politie hield zondagavond om 20.45 uur een 21-jarige man uit Bavel aan voor rijden onder invloed. De man reed met hoge snelheid over het Chasseveld en de politie gaf hem een stopteken. Uit een blaastest bleek dat hij teveel had gedronken. Op het politiebureau bleek een uitslag van 260 ug/l. Het gaat hier om een beginnend bestuurder. Hij kreeg een rijverbod van 3 uur.

Over beginnend bestuurders
Sinds 1 januari 2006 is de wetgeving voor beginnende bestuurders strenger dan voor ervaren deelnemers aan het verkeer. Voor de beginners ligt de grens op 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (=ug/l); voor ervaren bestuurders is dit 220 ug/l. Een beginner is iemand die na 29 maart 2002 het rijbewijs heeft gehaald. De eerste vijf jaar geldt voor hen de lagere limiet. Dit percentage geldt ook voor alle brom- en snorfietsers tot 24 jaar. Doel van de regels is om de combinatie van drinken en rijden tegen te gaan. De strengere regels gelden voor jongere en minder ervaren bestuurders, omdat juist die groep een hogere kans heeft op een ongeluk of het veroorzaken daarvan.

Jongen aangehouden na vernieling en bedreiging

ETTEN-LEUR: De politie kreeg op zondagavond melding van een vernieling in Etten-Leur. Een 14-jarige jongen had ruzie gehad met zijn begeleidster. Hij had vervolgens de auto van de 27-jarige begeleidster vernield en was weggelopen. In de auto zaten meerdere deuken. Ook had de jongen de medewerkster van de instelling beledigd en bedreigd. De politie ging de jongen zoeken en werd op de Spoorlaan aangesproken door een man, die vertelde dat een jongen zojuist had geprobeerd hem te beroven. Het signalement kwam overeen met dat van de weggelopen verdachte. Hij werd op de Oostwiek aangetroffen en aangehouden. Hij is verhoord en na overleg met o.a. de instelling ingesloten. Van de begeleidster is aangifte opgenomen. De verdachte is op maandagmiddag in vrijheid gesteld.

Vrouw aangehouden na tasjesroof

BREDA: Een 22-jarige vrouw werd op zondagavond beroofd bij een bushalte aan de St. Ignatiusstraat. Er kwam een luidruchtige vrouw op haar af die haar een tas afnam. De vrouw kwam erg verward over. Het slachtoffer werd bang en rende weg. Ze alarmeerde de politie die een 25-jarige Bredase aanhield. De verwarde vrouw ontkende de diefstal. Ze is verhoord en ingesloten.

Bezorger beroofd

BREDA: Op zondagavond vond er een tweede beroving plaats op de St. Ignatiusstraat. Een 17-jarige jongen stond met zijn bromfiets op de kruising met de Beverweg te wachten voor het stoplicht. De jongen was op dat moment bestellingen aan het rondbrengen voor een maaltijdbezorgservice. Twee mannen op een scooter sloegen hem met een slagwapen en dwongen hem zijn geld en bromfiets af te staan. De twee reden vervolgens weg in de richting van de Tuinbouwlaan. De politie heeft aangifte opgenomen van diefstal met geweld, de bromfiets internationaal als gestolen gesignaleerd en een onderzoek ingesteld.

Auteur: Inge Rijgersberg