Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De voorzitter van de Tweede Kamer der
Staten Generaal
Binnenhof 4
2512 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 21 januari 2008 1 Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2008/303 VW-07-700 Onderwerp
Toelaten andere kentekenplaten

Geachte voorzitter,

Bijgaand stuur ik u een afschrift van mijn antwoord aan de heer Van Haaster over het toelaten van zogenaamde "niet steelbare" kentekenplaten.

Verder informeer ik u in deze brief over de stand van zaken van de aanpak van de diefstal van kentekenplaten.

Over de diefstal van kentekenplaten en de mogelijkheden om hier paal en perk aan te stellen ben ik in overleg met het BVOM en het KLPD.

Op ambtelijk niveau is door mijn ministerie en door de RDW concreet overleg geweest met de heer Van Haaster. In dat overleg is geen toezegging gedaan over het toelaten van de door de heer Van Haaster genoemde niet steelbare Britse kentekenplaten. Dat heeft te maken met onvoldoende bekendheid over de technische aspecten in relatie tot het niet steelbaar zijn. Maar ook is nog onbekend wat de gevolgen zijn in termen van eventuele schade aan het voertuig zelf in geval niet alleen de "niet steelbare" kentekenplaat, maar tevens een deel van het plaatwerk "gestolen" wordt. Verder is geen toezegging gedaan om te voorkomen dat op voorhand de markt afgeschermd wordt indien dergelijke platen zouden worden toegelaten.

Inmiddels is meer informatie verkregen over de kwaliteiten van deze "niet steelbare" kentekenplaten. Deze informatie is voor mij reden concreet de toepassingsmogelijkheden van een dergelijke kentekenplaat te onderzoeken. Indien dat leidt tot een positieve conclusie, zal ik de regeling eisen goedkeuring kentekenplaten aanpassen. Ministerie van Verkeer en Waterstaat Telefoon 070 - 351 6171 Postbus 20901 2500 EX Den Haag Fax 070 - 351 7895 Bezoekadres : Plesmanweg 1-6, Den Haag Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 of bus 22 vanaf station CS of met tramlijn 9 vanaf station HS

VENW/DGP-2008/303

Ik zal overigens ook in overleg treden met de fabrikanten van de huidige Nederlandse kentekenplaten, waarbij het alternatief van diefstalbestendig vastzetten van deze kentekenplaten of andere initiatieven uit de markt ook aan de orde zullen komen.

Zodra ik voldoende inzicht heb, zal ik u informeren over de aanpak van de diefstal van kentekenplaten, waaronder het toelaten van niet steelbare kentekenplaten.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---