Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De heer J.B.M. van Haaster
Rietdekkerstraat 23
1825 BS Alkmaar

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 21 januari 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2008/60 20 november 2007 Onderwerp
kentekenplaten

Geachte heer Van Haaster,

De vaste commissie van Verkeer en Waterstaat heeft uw brief over kentekenplaten die u aan deze commissie heeft gestuurd, aan mij doorgezonden met het verzoek om een reactie.

Graag wil ik op uw brief reageren. Over de problematiek van de gestolen kentekenplaten ben ik in overleg met de RDW, de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, het BVOM en het KLPD. Uw ideeën over het introduceren van een niet te stelen kentekenplaat spreken mij aan.

Naar aanleiding van een eerder telefonisch overleg met een van mijn ambtenaren, bent u in contact gebracht met de RDW. De reacties die u heeft ontvangen, geven u het gevoel dat noch VenW noch de RDW geïnteresseerd is in deze kentekenplaat. Dat is niet zo en ik vind het dan ook jammer dat het zo bij u is overgekomen.

Dat uw voorstel met de nodige terughoudend is ontvangen, heeft wel zijn redenen. De allereerste reden is dat in ieder geval voorkomen moet worden dat er een situatie ontstaat waarbij er slechts één partij is die door de overheid voorgeschreven kentekenplaten op de markt brengt. Verder moet de indruk voorkomen worden dat door verder overleg (alleen) met u de overheid reeds met u in zee wil gaan. Gepaste terughoudendheid acht ik derhalve op zijn plaats. Een andere belangrijke reden is dat nog onvoldoende inzicht is in welke mate de kentekenplaat voldoet aan de eisen op het gebied van onder meer brandbestendigheid, veiligheid, fraudebestendigheid en leesbaarheid. Ook bestaat nog onvoldoende inzicht in de eventueel extra schade die kan ontstaan aan een voertuig Ministerie van Verkeer en Waterstaat Telefoon 070 - 351 6171 Postbus 20901 2500 EX Den Haag Fax 070 - 351 7895 Bezoekadres : Plesmanweg 1-6, Den Haag Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 of bus 22 vanaf station CS of met tramlijn 9 vanaf station HS

VENW/DGP-2008/60

indien de kentekenplaat toch wordt verwijderd. Die extra schade kan optreden als een crimineel bij de drang naar een andere kentekenplaat, niet alleen de niet te stelen kentekenplaat, maar tevens een deel van de carrosserie van een voertuig meeneemt. Verder zal ook het productie- en distributieproces van andere dan de huidige kentekenplaten moeten passen binnen het bestaande wettelijke systeem van gecontroleerde afgifte van kentekenplaten, dat een aantal jaren geleden is geïmplementeerd om het gebruik van valse kentekenplaten tegen te gaan.

Al met al is er dus nader onderzoek nodig alvorens een goede kosten-batenafweging kan worden gemaakt voor de uitbreiding van bestaande soorten kentekenplaten. Ook andere marktpartijen en door hen aangeboden alternatieven zullen bij de afweging worden betrokken.

Vanuit mijn ministerie zal contact met u worden opgenomen voor nadere informatie over de kentekenplaat. Als ik voldoende inzicht in de materie heb, kan ik een besluit nemen over het toelaten van andere dan de huidige modellen kentekenplaten. Indien deze afweging positief uitvalt, zal ik de regelgeving aanpassen. Daar zal ook nog enige tijd mee gemoeid zijn, te meer omdat toestemming gevraagd zal moeten worden aan de Europese Commissie, zelfs als deze platen elders gevoerd worden.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---