Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland
Nieuwe richtlijn voor golfhinder


---

NIEUWE RICHTLIJN VOOR GOLFHINDER

Onderzoek biedt objectieve richtlijn voor hinder

Onder bepaalde voorwaarden kan de maximaal toegestane snelheden voor vaarverkeer worden verhoogd, zonder dat de golfwerking zorgt voor extra hinder of schade. Dat blijkt uit het onderzoek 'Golfhinder, een inschatting van hinder op afgemeerde schepen door golven van voorbijgaande schepen', dat maandag 21 januari is gepresenteerd. Govert Veldhuijzen, Gedeputeerde Verkeer en Vervoer van de provincie Zuid-Holland nam als opdrachtgever, het rapport in ontvangst. "Traditioneel kijk je naar meer technische oplossingen. Met deze richtlijn probeer je zoiets subjectiefs als hinder te objectiveren", aldus Govert Veldhuijzen. Sinds de invoering van openbaar vervoer over water in Nederland met snelle schepen in 1998 is het aantal klachten over golfhinder aanzienlijk toegenomen. Een probleem daarbij is dat er in de wet geen eenduidige definitie is van hinder. Dat maakt het lastig om een objectieve beoordeling van golfhinder te geven. Dit onderzoek is een belangrijke stap om te komen tot een definitie van golfhinder door schepen.

Onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door TNO Defensie en Veiligheid, Maritime Research Institute Netherlands en de Technische Universiteit Delft in opdracht van de provincies Noord- en Zuid-Holland en het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Een nieuwe richtlijn
Op basis van de resultaten hebben de onderzoekers een aanbeveling kunnen doen voor een golfhinderrichtlijn, die een grens legt in te meten en/of te berekenen platformbeweging voordat er hinder verwacht kan worden. Deze richtlijn zal een rol spelen bij het opnieuw kunnen beoordelen van hinder in de huidige verbindingen, de aanbesteding van nieuwe trajecten en diensten voor openbaar vervoer over water en bij het ontwerp van nieuwe schepen daarvoor. De provincie Zuid-Holland zal deze richtlijn inzetten als toetsinstrument bij klachten in de huidige contractuitvoering en als onderdeel van nieuwe bestekken bij aanbesteding en uitbreidingen.

Nadere informatie
>Verkeer en Vervoer>>Verkeer over water>>Golfhinder' meer lezen over dit onderwerp. Ook kunt u vanuit het documentenvenster rechts op de pagina, het rapport 'Golfhinder, een inschatting van hinder op afgemeerde schepen door golven van voorbijgaande schepen' en een informatieleaflet downloaden.

Bron: afdeling Communicatie telefoon 070 - 441 66 22


---