LTO Noord


Veehouders zullen massaal laten enten tegen blauwtong

Ziekte greep vooral het afgelopen jaar om zich heen

De meeste rundvee- en schapenhouders zullen hun dieren komend voorjaar laten vaccineren tegen de ziekte blauwtong, die in 2006 voor het eerst in ons land opdook. Dat is althans de verwachting van de betrokken sectoren in LTO Nederland. Vooral het afgelopen jaar greep de ziekte om zich heen en kostte rond 40.000 schapen het leven. Honderdduizenden dieren hebben last gehad van de ziekte. Ook veel runderen werden er ziek van maar de sterfte is gelukkig zeer beperkt gebleven. De Europese Commissie zal een belangrijk deel van de bestrijdingskosten voor haar rekening te nemen.

Eerder deze week is in Brussel besloten tot een grootschalig vaccinatieprogramma onder schapen, geiten en koeien. Dat betekent dat in ons land enkele miljoenen dieren tegen de ziekte zullen worden ingeënt. LTO heeft de blauwtong-schade in 2007 geraamd op 81 miljoen euro, vooral door sterfte, lagere melk- en vleesproductie, medicijnen en behandelkosten.

Overigens hoeven niet alle dieren geënt te worden tegen blauwtong vanwege hun natuurlijke immuniteit tegen het virus. Ze hebben dat verkregen door een veldinfectie of via het moederdier en kunnen dan als gevaccineerd worden beschouwd. Vleeskalveren kunnen hierdoor waarschijnlijk ook als âbeschermdâ worden beschouwd.

Sjraar van Beek, voorzitter van LTO Schapenhouderij is opgelucht over het bestrijdingsplan, waarover in Brussel is besloten. ,,We kunnen straks onze dieren ook daadwerkelijk beschermen tegen deze vreselijke ziekte, die veel dierenleed heeft veroorzaakt. Ook kunnen geen handelsbelemmeringen worden opgeworpen. We hebben er in Brussel als LTO in samenwerking met de Europese landbouworganisatie COPA-COGECA enorm hard aan getrokken en zijn ook zeer tevreden over inzet van het ministerie van LNV. Er is goed samengewerkt en dat heeft resultaat opgeleverd.â

De Europese Commissie zal, zo heeft Europees Commissaris Markos Kyprianou woensdag jl. toegezegd, financieel bij te dragen aan de kosten van het vaccin en zal ook de helft van de uitvoeringskosten betalen. Voorwaarde is dat minimaal tachtig procent van de herkauwers wordt gevaccineerd. De betrokken lidstaten moeten voor 31 januari a.s. een vaccinatieplan in Brussel indienen. De verwachting in Brussel is dat tijdig voldoende vaccin beschikbaar zal zijn.

Maandag 21 januari 2008