Raad van de Europese Unie

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/nl/cfsp/98226.pdf

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de sluiting van de regionale kantoren van de
British Council in Rusland
De EU is er ernstig bezorgd over dat Rusland de sluiting van de regionale kantoren van de British Council in Sint-Petersburg en Jekaterinburg blijft eisen, en memoreert haar verklaring van 21 december 2007 over dit onderwerp. De EU betreurt ten zeerste de pesterijen jegens het personeel van de British Council, alsmede de administratieve en andere maatregelen die de Russische autoriteiten hebben aangekondigd. Deze handelingen zijn in strijd met de geest van de culturele samenwerking die Rusland tijdens de eerste zitting van de Permanente Partnerschapsraad over cultuur op 25 oktober 2007 in Lissabon gezegd heeft te zullen nastreven.
De EU onderstreept andermaal de waardevolle, belangrijke rol die de British Council en alle andere culturele instellingen van de EU-lidstaten in Rusland spelen bij de bevordering van de samenwerking tussen de Russische Federatie en de EU. Culturele instellingen vormen een essentiële factor in de wederzijdse kennis van volken en culturen, en moeten op krachtige wijze ondersteund worden. Zij vormen ook de sleutel tot de ontwikkeling van de culturele betrekkingen tussen de EU en Rusland in het kader van de partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomst.
5397/1/08 REV 1 (Presse 14) 2
NL
De EU dringt er bij de Russische Federatie op aan de British Council vrij en doeltreffend in Rusland te laten opereren en geen acties meer te ondernemen die hem in zijn activiteiten kunnen hinderen.
De kandidaat-lidstaat Kroatië* en de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro, en het EVA-land Noorwegen, lid van de Europese Economische Ruimte, alsmede Georgië sluiten zich bij deze verklaring aan.

*Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.