Partij van de Arbeid

Vragen van het lid Van Dam (PvdA) aan de Minister van Buitenlandse Zaken over de volledige afsluiting van de Gazastrook door Israel.


1. Heeft u kennisgenomen van het bericht dat Israel de Gazastrook volledig heeft afgesloten, inclusief voor hulpgoederen van de Verenigde Naties?{1}


2. Heeft u tevens kennisgenomen van het bericht dat de betreffende afsluiting van de Gazastrook van negatieve invloed is op de watervoorziening en op de mate waarin ziekenhuizen in de Gazastrook operationeel kunnen blijven?{2}


3. Kunt u de inhoud van de beide berichten via uw eigen bronnen bevestigen?


4. Herinnert u zich de inhoud van uw brief aan de Kamer, waarin u stelt dat het stopzetten van leverantie van brandstof en elektriciteit voor de bevolking als geheel geen geëigend middel is tegen de aanvallen op Israëlische doelen met Qassam-raketten vanuit de Gazastrook?{3}


5. Deelt u de analyse dat de betreffende maatregelen nu in versterkte mate worden toegepast in de Gazastrook? Bent u nog steeds van mening dat deze maatregelen geen geëigende middelen zijn?


6. Bent u het met mij eens dat de genomen maatregelen door Israel als disproportioneel en als strijdig met het internationaal recht moeten worden bestempeld? Stroken deze maatregelen met uw gevoel voor rechtvaardigheid?


7. Kunt u aangeven welke invloed de afsluiting van de Gazastrook heeft, of zal hebben, op de Nederlandse landbouwprojecten in de Gazastrook en het EU-grensovergangproject? Hoe beoordeelt u de afsluiting in het licht van de ontwikkeling van deze beide projecten?


8. Bent u bereid om het EU-standpunt met betrekking tot de afsluiting van de Gazastrook en de grote gevolgen daarvan nog tijdens uw bezoek aan het Midden-Oosten aan de orde te stellen bij de Israëlische regering?


9. Kunt u de bovenstaande vragen nog voor het einde van uw bezoek aan het Midden-Oosten, dus voor 24 januari aanstaande, beantwoorden?

{1} NRC.nl, "Israel sluit Gazastrook nu helemaal", 18 januari 2008

{2} De Volkskrant, "Gaza zonder stroom door gebrek aan brandstof", 21 januari 2008

{3} Kamerstuk 23 432 nr. 241