Ministerie van Buitenlandse Zaken

Timmermans: Raad van Europa cruciaal voor de mensenrechten

21 jan 2008 | Staatssecretaris Timmermans spreekt maandag in Straatsburg de parlementaire assemblee van de Raad van Europa toe en benadrukt daarbij het belang van deze organisatie voor het beschermen van de democratie, de mensenrechten en de rechtsstaat in Europa.

In zijn toespraak refereert Timmermans (Europese Zaken) aan de Raad van Europa als `Europa's stille kracht' op het gebied van de mensenrechten, democratie en de rechtstaat. "De Raad van Europa is een bindende factor op het Europese continent als het gaat om de verdediging van de mensenrechten", aldus Timmermans.

Timmermans wijst verder op het belang van effectieve communicatie om de zichtbaarheid van de Raad van Europa voor een breder publiek te garanderen. " Hoeveel mensen weten wat de Raad van Europa doet? Hoeveel mensen weten dat de Raad normen en richtlijnen stelt op het gebied van mensenrechten? Er valt op dat punt nog een wereld te winnen", aldus Timmermans.

Timmermans' bezoek aan Straatsburg staat ook mede in het teken van het afscheid van René van der Linden als voorzitter van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa. Timmermans bedankt Van der Linden voor zijn jarenlange bijdrage aan het versterken van de interculturele dialoog op het Europese continent. Van der Linden draagt de voorzittershamer na drie jaar over aan de Spaanse senator Lluís Maria de Puig.

De Raad van Europa is een organisatie van 47 landen, die zich inzet voor het bevorderen van mensenrechten, democratie en de beginselen van de rechtsstaat in Europa. De parlementaire assemblee van de Raad van Europa telt 638 zetels, die worden bekleed door senatoren uit de 47 lidstaten. Namens Nederland zijn zeven leden van de Eerste Kamer afgevaardigd bij de Raad van Europa.

Meer informatie


* Website van de Raad van Europa Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl