Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders krijgt Franse onderscheiding

21-01-2008 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) ontvangt morgen in Parijs uit handen van zijn Franse ambtgenoot Jean-Marie Bockel de Chevalier de la Lé gion d'Honneur.

Met deze onderscheiding wil Frankrijk zijn erkentelijkheid betuigen aan Koenders voor zijn persoonlijke verdiensten en betrokkenheid bij de bilaterale samenwerking tussen Nederland en Frankrijk. Als kamerlid was Koenders onder andere voorzitter van de contactgroep Frankrijk van de Tweede Kamer en betrokken bij de Nederlands-Franse samenwerkingsraad. Daarnaast was hij lid van de Nederlandse delegaties bij de parlementaire vergadering van de OVSE en van de NAVO.

De Chevalier de la Légion d'Honneur, oftewel "Het Legioen van Eer", is in 1802 ingesteld door Napoleon Bonaparte. Volgens het reglement van de Légion d'Honneur is een hoge nationale onderscheiding, die wordt uitgereikt als erkenning van "buitengewone diensten aan de Franse natie". In Nederland is de L égion d'Honneur te vergelijken met de Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Koenders zal in Parijs ook een toespraak houden over de Frans-Nederlandse betrekkingen, de noodzaak van een gezamenlijke Europese Afrikapolitiek, en ingaan op de geïntegreerde aanpak van Nederland, de zogenaamde 3D-aanpak (Diplomacy, Development, Defence). Nederland onderzoekt momenteel een mogelijke bijdrage van EUFOR in Tsjaad.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl