Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

Ma 21 jan De monsterlijke trekjes van de stemcomputer 10:30 uur Drs. ir. W. Pieters (Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica)
Titel proefschrift: La Volonté Machinale. Understanding the Electronic Voting Controversy

Promotor: Prof. dr. B.P.F. Jacobs

Copromotores: Dr. E. Poll, dr. M. Becker

E-mail: wolter@cs.ru.nl
De kiezer loopt naar het apparaat, raakt het scherm een paar keer aan, en loopt weer weg. Is er echt gestemd? Heeft niemand de stem afgeluisterd? Het gebruik van stemcomputers is in Nederland niet langer vanzelfsprekend. De actiegroep Wij Vertrouwen Stemcomputers Niet heeft van de stemcomputer een monsterlijk apparaat gemaakt. Staatssecretaris Bijleveld heeft de goedkeuringsregeling ingetrokken, waardoor de huidige stemcomputers niet meer gebruikt kunnen worden. Terwijl de stemcomputer vroeger slechts werd gezien als instrument om verkiezingen gemakkelijker te maken, vertrouwen we nu niet langer blind op wat we hebben. We willen gefundeerd vertrouwen in toekomstige verkiezingen. Papier wordt daardoor aantrekkelijker: meer mensen zijn in staat te begrijpen waarom papier te vertrouwen is. Wolter Pieters laat in zijn proefschrift zien hoe elektronisch stemmen zo controversieel heeft kunnen worden. Hij maakt aannemelijk dat experimenten met internetstemmen ons begrip van verkiezingen doen veranderen. De discussie kan in de toekomst wellicht heel anders lopen. Wolter Pieters (Pijnacker, 1978) studeerde informatica en wijsbegeerte van wetenschap, technologie en samenleving aan de Universiteit Twente. Hij promoveert bij het Institute for Computing and Information Sciences (ICIS) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn project werd ondersteund door NWO.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda