Erasmus Universiteit Rotterdam

Niels van Poecke wint Popscriptie Prijs 2007

Niels van Poecke, student aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, heeft de Popscriptie Prijs 2007 gewonnen. De prijs, een bedrag van vijfhonderd euro, is maandagmiddag 21 januari 2008 uitgereikt in zaal Fantasio van het Nationaal Pop Instituut. Van Poecke's eindscriptie heeft als onderwerp: De Tragiek van de Tragedie - Over Nietzsche, Wagner en Bluesmuziek. Hij schreef de scriptie voor de vakgroep Filosofie van de Historische en Kunstwetenschappen van de Faculteit der Wijsbegeerte.

In het juryrapport staat onder meer: `Een toverlantaarn waar je in kunt blijven kijken'. `Een scriptie die ons uitdaagt en doet nadenken over onze achtergrond'. `...de jury bewondert een groot wetenschappelijk talent, dat complexe filosofie helder uitlegt in een duidelijke redeneertrant. En waardeert een scriptie die fungeert als slijpsteen voor de geest'.

De Popscriptie Prijs is een initiatief van Muziek Centrum Nederland (voorheen Nationaal Pop Instituut) om wetenschappelijk onderzoek naar popmuziek in al zijn facetten te stimuleren. Het is de zesde keer dat de jaarlijkse prijs is uitgereikt. Op de tweede en derde plaats eindigden respectievelijk Dounia Bouzoubaa (voor een case study naar het leven en werk van Janis Joplin voor Taal- en Cultuurstudies bij de Faculteit der Letteren aan de Universiteit van Utrecht) en Polle van Gijzel (Rockacademie, voor een vergelijking van de Nederlandse en Vlaamse alternatieve muziek). Zij ontvingen Het Plaatjesboek van Pop Media Prijs-winnaar Leo Blokhuis en de cd Life is Short van de tweede prijswinnaar van vorig jaar, Lucky Fonz III alias Otto Wichers.

De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jan van der Plas (docent Fontys Rockacademie, redacteur OOR), Leenke Ripmeester (wetenschappelijk medewerker Universiteit van Amsterdam), Tom Engelshoven (redacteur OOR, winnaar Pop Pers Prijs) en Tom ter Bogt (bijzonder hoogleraar popmuziek Universiteit van Utrecht).

De winnende scriptie en alle andere inzendingen zijn in te zien bij Muziek Centrum Nederland in Amsterdam.

---

Nadere informatie:

Willy Ophelders, ophelders@remove-this.fwb.eur.nl

22 januari 2008