Persuitnodiging van Defence for Children International en Unicef Nederland

Maandag 21 januari 2008, 11:30 - 13:00 uur
Nieuwspoort, Wandelganger I
Lange Poten 10, Den Haag

Minister Rouvoet neemt eerste 'Jaarbericht Kinderrechten' in ontvangst EERSTE RAPPORT OVER SITUATIE KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

Den Haag, 14 januari 2008 - Defence for Children International en Unicef Nederland presenteren maandag 21 januari aanstaande het eerste 'Jaarbericht Kinderrechten'. Dit rapport brengt in kaart of Nederland anno 2008 voldoet aan de beginselen van het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind, dat Nederland in 1995 ratificeerde. Het jaarbericht verschijnt aan de vooravond van Unicefs jaarrapport 'State of the World's Children 2008', dat de situatie van kinderen wereldwijd belicht. Hoe is het gesteld met de situatie van kinderen in Nederland? Komt Nederland haar verplichtingen na? Of moet meer gebeuren om de rechten van alle kinderen in ons land te garanderen? Op basis van de thema's jeugdstrafrecht, vreemdelingenbeleid, jeugdzorg, gezondheidszorg en kindermishandeling komen deze vragen in het 'Jaarbericht Kinderrechten 2008' uitgebreid aan bod.

Tijdens de bijeenkomst in perscentrum Nieuwspoort worden de belangrijkste bevindingen uit het jaarbericht toegelicht door Jan-Pieter Kleijburg, directeur van Defence for Children International Nederland en Koos Mink, directeur a.i. van Unicef Nederland. Daarna overhandigen zij het jaarbericht aan minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin.

Nadat minister Rouvoet het rapport in ontvangst heeft genomen, start een paneldiscussie waarin de vraag centraal staat of Nederland anno 2008 genoeg doet om kinderrechten voor alle kinderen in Nederland te waarborgen. In het panel nemen mensen plaats uit de politiek, de rechtsspraak en het kinderrechtenwerkveld; de drie gebieden waarop het kinderrechtenverdrag van toepassing is.

Programma
11.30 - 12.00 Welkom en toelichting Jaarbericht Kinderrechten 2008 12.00 - 12.15 Overhandiging Jaarbericht aan minister Rouvoet 12.15 - 12.50 Paneldiscussie o.l.v. Steven van Eijck,voormalig Jeugd- en Jongerencommissaris en thans voorzitter RvB Europese Jongerenhoofdstad 12.50 - 13.00 Aanvullende vragen en afsluiting


* * * *