Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Schaakclub Sneek beloond voor ledenwinst

Een flinke delegatie van de Schaakclub Sneek was op zondag 20 januari naar het Corus Toernooi in Wijk aan Zee gelokt. De KNSB wilde de vereniging uit het hart van Friesland belonen vanwege een bijzondere prestatie.

Het verenigingsleven staat de laatste jaren onder druk, veel clubs zien het aantal leden teruglopen. Het kan echter ook anders, er zijn ook verenigingen die groeien. Om die clubs te belonen besloot de KNSB om voor de vereniging met de grootste ledenwinst in 2007 een prijs in het leven te roepen.

Na het vaststellen van de ledenaantallen per 1 januari 2007 en 31 december 2007 bleek de Schaakclub Sneek de grootste ledenwinst te hebben geboekt in deze periode. De nettowinst bedroeg maar liefst 24 leden. Dat is voor een vereniging met rond de vijftig leden een aanzienlijk aantal. Vooral de bloeiende jeugdafdeling onder leiding van Joe Hania droeg aan de groei bij. 'We nemen de jeugdspelers serieus', zei de Sneker voorzitter Dirk Schild. Ook bij de senioren zijn er in de afgelopen periode trouwens leden bij gekomen.

Om half vier werd in de commentaartent van het Corus Toernooi de analyse van de aan de gang zijnde partijen onderbroken. Alvorens commentator Lex Jongsma kon uitleggen waarom Kramnik beter stond tegen Polgar, werd de microfoon doorgegeven aan KNSB-bestuurslid Anthony Migchels. Migchels beloonde de twee Sneker bestuursleden die het podium betraden met een ruimhartige cheque. Schaakclub Sneek mag in 2008 een schaakclinic organiseren met een grootmeester naar keuze. Na de jubileumactiviteiten rond het honderdjarig bestaan twee jaar geleden kan bij de Friezen opnieuw de vlag uit.

KNSB-bestuurslid Anthony Migchels (rechts) houdt zich bezig met de portefeuille ledenwerving. Hij was de juiste man om de cheque uit te delen aan twee vertegenwoordigers van de Schaakclub Sneek. Voorzitter Dirk Schild nam het cadeau in ontvangst.

In het februarinummer van Schaakmagazine wordt ruim aandacht geschonken aan SC Sneek. Daar kunt u lezen hoe het deze succesvolle vereniging in 2007 is vergaan.

---

toegankelijk worden voor grote cruiseschepen. Schaken in Bedrijf heeft het idee geopperd twee gebouwen van 75 meter in het project op te nemen, de koning en de koningin. Of het ervan komt moet worden afgewacht, maar het geeft wel de creatieve richting aan waarin Schaken in Bedrijf denkt.