Ingezonden persbericht


Verwachting Vanco: opmars glasvezel voor bedrijven en verdere convergentie tussen vast en mobiel

Schiphol-Rijk, 21 januari 2008 - Het jaar 2008 staat in het teken van convergentie tussen vaste en mobiele netwerken en een opmars van glasvezel voor bedrijven (fiber-to-the-building). Dit voorspelt Virtual Network Operator Vanco. In een terugblik op 2007 constateert het bedrijf dat Ethernet veel terrein won en dat serverconsolidatieprogramma's Application Aware Networking (AAN) stimuleerden. Daarnaast werden de transparantie van applicaties en logische rapportages steeds belangrijker in organisaties. Ook komen er nieuwe manieren om op afstand in te loggen op een bedrijfsnetwerk. De reeds bestaande trend van uitbesteden aan markten in ontwikkeling, zoals India, zet zich voort.

Bedrijven hebben de afgelopen tijd flink geïnvesteerd in WiFi-netwerken, in mobiele telefoons met datamogelijkheden en in op WiMAX gebaseerde netwerken. Vanco ziet in 2008 een verdere consolidatie van deze technologieën tot consistente service via alle toegangsmethoden is bereikt. Deze convergentie tussen vast en mobiel bespaart bedrijven veel kosten doordat bijvoorbeeld data- en spraakverkeer allebei via één intern WiFi-netwerk te versturen zijn. Grote mobiele telecomproviders wakkeren deze trend aan.

Ethernet, zowel Layer 2 MPLS VPN-services als point-to-point-services, en eigen glasvezelverbindingen winnen volgens Vanco terrein van MPLS. Serverconsolidatieprojecten stimuleren deze ontwikkeling. Maar ook de vraag naar meer bandbreedte voor applicaties wakkert deze groei aan. Voordelen van Ethernet zijn dat het goedkoop is voor wat betreft apparatuur en dat het de controle bij de netwerkgrens verbetert.

De toenemende vraag naar serverconsolidatieprogramma's stimuleerde afgelopen jaar ook de opkomst van Application Aware Networking. Een aantal jaar geleden lag de reden voor de keuze voor AAN nog in kostenbesparing. AAN is aanzienlijk efficiënter en kent de mogelijkheid om het gedrag van applicatieprotocollen in te zien en aan te passen.

Overige belangrijke ontwikkelingen in 2007 volgens Vanco:
- het toenemende belang van transparantie van applicaties en duidelijke rapportages;
- het feit dat bedrijven steeds meer op zoek gaan naar technologieën die beschikbaar zijn buiten de traditionele carriers.

Verwachte trends in 2008:

- fiber-to-the-building maakt een enorme vlucht;
- de scheiding tussen private en publieke netwerken verdwijnt;
- toename in uitbesteding van bedrijfsprocessen aan markten in ontwikkeling, zoals India.

###

Over Vanco
Vanco plc (FTSE: VAN) is de enige wereldwijde Virtual Network Operator (VNO). Het door Vanco bedachte VNO-model is een eenvoudig inzetbare en flexibele sourcing-aanpak. Het bedrijf bezit zelf geen netwerkinfrastructuur, maar heeft op basis van 550 contracten met internationale en lokale carriers de beschikking over wereldwijde netwerkinfrastructuren. Vanco biedt zakelijke klanten (direct of via partners) kosteneffectieve, geoptimaliseerde en volledig beheerde netwerkoplossingen. In 230 verschillende landen maken de grootste internationale ondernemingen gebruik van deze strategische netwerkoplossingen. Klanten zijn bijvoorbeeld Accor Hotels, Avis Europe, British Airways, Ford Motor Company, IBM, Lloyds, Nutreco, TSB, Siemens en SigmaKalon. Deze bedrijven beschikken over de grootste geografische dekking via één leverancier.