Ingezonden persbericht


Effect 2: VEB lanceert Benelux30 index

In Effect 2 komen de volgende onderwerpen aan bod:

VEB introduceert Benelux30® index
De AEX en de Bel20 voldoen door de vele fusies en overnames niet meer aan de eisen die aan een representatieve index worden gesteld. Bovendien bevatten zij verschillende 'buitenlandse' bedrijven. De index van de beurs van Luxemburg (LuxX) is zelfs niet meer dan een veredelde Belgische bankenindex. Daarom ontwikkelde de VEB een alternatief dat alle drie deze indices in één klap kan vervangen: de Benelux30® index.

De Benelux30® heeft als voordeel boven de AEX, Bel20 en de LuxX dat de spreiding veel beter is en zij een betere afspiegeling geeft van de effectenmarkt én van de economie van de Benelux-landen. De financiële waarden blijven goed vertegenwoordigd, maar het relatieve belang daalt doordat Fortis, KBC en Dexia nu maar één keer hoeven te worden opgenomen. Ook Arcelor Mittal, met zijn hoofdkantoor in Luxemburg, hoort nu ook echt thuis in de index en de buitenlandse bedrijven zoals Suez en Unibail worden geweerd.

De Benelux30® Index brengt een aantal interessante beursfondsen bij elkaar. Zij bevat de brouwers Heineken en Inbev, de supermarktconcerns Ahold, Delhaize en Colruyt, en de telecommunicatiebedrijven Belgacom, Mobistar en KPN. Chemiebedrijven DSM en Akzo Nobel worden verenigd met Unicore en Solvay. Daarnaast kent de Benelux30 index met RTL Group en SES twee interessante media-aandelen die ook actief zijn in Nederland. SES is eigenaar van 30 satellieten (o.a. Astra) en nam in 2006 het New Skies Satellites over dat in 2004 nog van de Amsterdamse beurs was gehaald. RTL Group is natuurlijk bekend van de Nederlandse RTL-zenders.

De VEB zal de Benelux30® index vanaf heden bijhouden op de website. Lees ook het gehele effectartikel (pdf).

Verder in Effect:

* Openingsbel: Column van Jan Maarten Slagter over de rol van de banken in tijden van economische crisis, en dan met name over hun vorstelijk beloonde bestuurders.
* Banken aan de bedelstaf: een update van de toestand in de Amerikaanse financiële sector, waar in 2007 flinke verliezen werden genomen.
* Remember Enron: Wat bij Enron de SPV was, zijn nu bij de banken de SIV's: Structured Investment Vehicles. Er moet meer op de balans moet dan tot nu toe het geval was.
* Stork dan toch gesplitst: Na de verkoop van Food Systems aan Marel en het geslaagde bod van Candover lijkt de rust terug bij Stork, maar gehele opsplitsing is nabij.
* KLM biedt een belachelijke prijs: de VEB vindt de 21 euro die voor de laatste aandelen KLM wordt geboden om verschillende redenen volstrekt onvoldoende.
* Slechte start, slecht jaar? Column van Pieter Wind over de voorspellende waarde van een slechte januarimaand.
* Afremmende Amerikanen: Macro-economie met Cees Rijsdijk: een afzwakkende ontwikkeling, maar géén recessie.
* Bij Zecco kost het niets: analyse van de dienstverlening van de internetbroker Zecco, waar iedere maand de eerste 10 transacties gratis zijn.
* Tweederangs wonderen: column van Bert van Dijk over in het weten minder bekende snelgroeiende steden in China, die steeds belangrijker worden voor de Chinese economie.
* Luchthavens in het vizier: sectoranalyse van Jacques Potuijt waarin de luchthavens Fraport en Aéroports de Paris tegen het licht worden gehouden.
* Kritieke fase op financiële markten: technische analyse van Royce Tostrams. De Dow staat op omvallen en de AEX balanceert op het randje.
* Subprimesprookjes II: column van Willem Middelkoop over de gevolgen van de crisis op de financiële markten voor de goudprijs en de zilverprijs.
* Leveraged Spread Note op herhaling: ING komt met een tweede versie van de Leveraged Spread Note. Deze is (iets) minder onaantrekkelijk.
* Fortis: aandelen of opties? derivatenrubriek van Kees van Lieshout.
* Altijd een goed rendement: Beleggingsfondsen met Freddy van Mulligen van Morningstar over long-shortfondsen.
* Olie door psychologische grens: De olieprijs ging recent door de grens van 100 dollar per vat. Een vertienvoudiging sinds 1998. Waar moet dat heen?
* In bewaring, niet in bezit: als een bank failliet zou gaan, zijn beleggers in effecten doorgaans goed beschermd omdat deze juridisch zijn gescheiden.

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 2. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag beschikbaar via het secretariaat van de VEB (070-3130000)

Vereniging van Effectenbezitters