Ingezonden persbericht


Persbericht

Occasionprijzen in 2007 zwaar onderuit!

De prijzen van gebruikte auto's zijn in 2007 sterk gedaald ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit de Autodata Occasion Index (AOX) die in december 2007 eindigde op een stand van precies 87,00 hetgeen een daling betekende van 2,41 procentpunten. Deze daling is de grootste sinds het ontstaan van de AOX in 1997.

De afgelopen jaren liet de AOX vrijwel continue een dalende trend zien maar dit ging toch zeer geleidelijk; van eind 2001 tot en met december 2006, een periode van vijf jaar, was de daling 2,97 procentpunten. In 2006 waren de occasionprijzen zelfs licht gestegen. Maar het afgelopen jaar ging het mis en daalde de prijzen van occasions fors. De eerste negen maanden verliepen nog uitermate stabiel; het verval was toen slechts 0,47 procentpunten. De overige 1,94 werd in het laatste kwartaal van 2007 gerealiseerd en een dergelijke daling hebben we dus nog niet eerder in de AOX gezien.

De AOX kan ook worden berekend per leeftijdscategorie en dan blijkt dat de daling zich voordoet in alle deze categorieën. In de groep 5 tot en met 8 jaar was de daling nog betrekkelijk gering namelijk 1,83 procentpunten. De daling in de ander twee categorieën was nog groter dan de gemiddelde AOX. Prijzen van occasions tot en met vier jaar daalde met 2,96 procentpunten en die van auto's ouder dan acht jaar met 2,93 punten. In deze laatste categorie was een dergelijke daling al wel eens eerder voorgekomen maar in de andere twee had een dergelijk verval zich nog niet eerder voorgedaan.

De Autodata Occasion Index wordt maandelijks berekend op basis van circa 250.000 prijsobservaties. De AOX wordt door het Centraal Bureau voor Statistiek gebruikt bij de berekening van het maandelijkse Consumenten prijsindexcijfer.

EINDE BERICHT



Ingezonden persbericht