Socialistische Partij

Collectieve verzekering voor vrijwilligers

21-01-2008 * De SP heeft hier lange tijd voor gepleit en eindelijk is het dan zover:

De gemeente Oss biedt vanaf 1 januari 2008 alle (vrijwilligers-) organisaties in Oss de mogelijkheid om zich gratis te verzekeren voor wettelijke aansprakelijkheid en ongevallen.

De collectieve verzekeringen zijn ook opengesteld voor vrijwilligers die werkzaam zijn in een organisatie waar zowel betaald personeel als ook vrijwilligers werken, de zogeheten 'mix'-organisaties. De verzekering geldt ook voor organisaties die niet door de gemeente worden gesubsidieerd. De verzekering is afgesloten via Steunpunt Financiën van de Lumens Groep in Eindhoven.

Waarom een collectieve verzekering voor vrijwilligers?

Vrijwilligers lopen tijdens hun vrijwilligerwerk risico's. Zij kunnen schade veroorzaken en zelf schade lijden. Echter, niet alle organisaties zijn voor deze risico's (afdoende) verzekerd. Door het aangaan van een collectief contract kunnen alle daarvoor in aanmerking komende (vrijwilligers-) organisaties in de gemeente hun vrijwilligers verzekeren. Voorwaarde voor deelname van 'mix- organisaties is wel dat de taken en bevoegdheden van vrijwilligers en betaalde krachten duidelijk apart zijn beschreven en te onderscheiden zijn'. Let op: alleen de vrijwilligers vallen onder deze verzekering.

Welke verzekeringen?

De polis omvat de volgende verzekeringen:


* Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering: verzekert de wettelijke aansprakelijkheid van bestuur en vrijwilligers voor schade welke is toegebracht aan derden en onderling.


* Ongevallen - / Ongevallen - Inzittendenverzekering: deze verzekering keert onder meer uit bij blijvende invaliditeit of overlijden na een ongeval van een vrijwilliger.


* Beschadiging van persoonlijke eigendommen: verzekert beschadiging na een ongeval van eigendommen van vrijwilligers tijdens incidenteel gebruik voor de (vrijwilligers) organisatie.

Aanmelden voor Vrijwilligerspolis?

U kunt uw organisatie aanmelden door het invullen van het aanmeldingsformulier dat u tijdens de informatieavond krijgt uitgereikt.

Bent u niet in de gelegenheid een informatieavond te bezoeken, neem dan contact op met Wouter Smith van Steunpunt Financiën Lumens Groep,
Postbus 2077
5600 CB Eindhoven
Telefoon: 219 3400
e-mail: de.vrijwilligerspolis@lumensgroep.nl
e-mail: w.smith@lumensgroep.nl