Ingezonden persbericht


Persbericht

ONDER EMBARGO TOT MAANDAG 21 JANUARI 2008, 18.30 UUR*

Amsterdam, maandag 21 januari 2007

Antoni van Leeuwenhoekprijs naar Sophia Bruggeman

Onderzoeker Sophia Bruggeman van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam krijgt op 21 januari de Antoni van Leeuwenhoek-prijs 2007 uitgereikt. Sophia Bruggeman toonde onder meer aan dat het Polycomb-eiwit Bmi1 het ontstaan van hersenkanker bevordert via een alternatieve route. Bovendien ontwikkelde ze twee celsystemen waarmee onderzoekers in het NKI-AVL de rol van Polycomb-eiwitten bij het ontstaan van kanker kunnen bestuderen.

Polycomb
Sophia Bruggeman (1979) begon in 2003 aan haar promotieonderzoek bij prof. dr. Maarten van Lohuizen, wiens groep de rol van verschillende Polycombs (PcG's) bij het ontstaan van kanker onderzoekt. PcG's zijn eiwitten die genen onderdrukken die betrokken zijn bij de ontwikkeling van een cel en hebben met name een belangrijke functie in de patroonvorming van een organisme tijdens de embryonale fase. Wanneer de eiwitten ontregeld raken, kan het ontwikkelingsproces uit de hand lopen. Cellen komen dan in een ongedifferentieerde toestand, en krijgen de potentie om ongebreideld te delen, een kenmerk van tumoren. Inmiddels is bekend dat PcG's in veel humane tumoren overactief zijn.

Hersenkanker
Een belangrijk PcG-eiwit is Bmi1. Bekend is dat dit eiwit de twee belangrijke tumorsuppressor genen p16 en p19 onderdrukt. Tumorsuppressors zijn genen die het ontstaan van kanker onderdrukken. Sophia Bruggeman ontwikkelde twee celsystemen waarmee ze de rol van Bmi1 bestudeerde in de verschillende ontwikkelingsstadia van de zenuwcel: van embryonale stamcel, neurale stamcel tot volwassen zenuwcel. Bruggeman toonde aan dat Bmi1 het ontstaan van hersenkanker ook via een alternatieve route beïnvloedt. De ontdekking resulteerde in een publicatie in het gerenommeerde vakblad Cancer Cell van 15 oktober jl.

AVL-prijs
De Antoni van Leeuwenhoek-prijs wordt jaarlijks toegekend aan een veelbelovende onderzoeker in het NKI-AVL. De prijs bestaat uit een bedrag van 6.500 euro, te besteden aan studie of onderzoek. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld door Roche Diagnostics Nederland BV. Prijswinnaars worden aangewezen door de Nationale Wetenschappelijke Commissie van het NKI-AVL.

Noten voor de redactie:

- *De naam van de prijswinnaar wordt op maandag 21 januari om 18.30 uur officieel bekend gemaakt in het NKI-AVL, Plesmanlaan 121, 1066 CX Amsterdam.
- Voor meer informatie of een foto van de winnaar, kunt u contact opnemen met de afdeling PR & Voorlichting van het NKI-AVL, telefoon 020 512 2850.