Gemeente Oldebroek


Alle dorpshuizen in Oldebroek hebben een AED

Op maandagavond 21 januari heeft wethouder André Maat aan alle dorpshuizen in de gemeente Oldebroek een 'Automatische Externe Defibrillator' (AED) overhandigd. Met de aanschaf van zes AED's wil de gemeente bijdragen aan de veiligheid en de gezondheid van haar inwoners.

Per jaar overlijden 16.000 mensen door een plotselinge hartstilstand. Ongeveer 10% van de mensen, die in het bijzijn van anderen, een hartstilstand krijgen overleven. Vaak wordt er te laat gereanimeerd. Door het gebruik van een AED wordt het overlevingspercentage verhoogd naar 70%.

AED
Een AED is een compact en makkelijk te bedienen apparaat dat door elektrische schokken het hartritme weer op gang kan helpen (defibrillatie). Het apparaat bestaat uit een aan-en-uit knop, een analyseertoets en een schoktoets. Het enige wat de hulpverlener hoeft te doen is de twee zelfklevende elektroden op de borst van de patiënt aan te brengen en de instructies van het sprekende apparaat volgen. Via een display wordt aangegeven wat de te volgen stappen zijn. Het apparaat analyseert automatisch het hartritme en geeft duidelijke instructies aan de hulpverlener. De AED is veilig in gebruik en zal niet reageren waneer dit niet noodzakelijk is.

Dorpshuizen
'Gemeente Oldebroek wil een bijdrage leveren om mensen te helpen die getroffen worden door acute hartproblemen', aldus wethouder André Maat. 'Dorpshuizen zijn herkenbare punten in elke kern. In de dorpshuizen komen regelmatige grote groepen mensen bijeen. Vooral in de kleine kernen kunnen mensen snel naar het dorpshuis komen om de AED op te halen. Vergeet niet dat het overgrote deel van de mensen in en rondom huis worden getroffen door een hartstilstand. Naast de investering in de AED's worden per dorpshuis 4 à 5 personen opgeleid om een AED reanimatiecursus te volgen.' André Maat benadrukt dat een AED handig in gebruik is: 'Het apparaat vertelt zelf wat je moet doen, elke stap is goed en makkelijk uit te voeren.' De AED's worden aangeschaft met geld uit het project Dorpen in beeld en uit het budget voor vrijwilligers.

Grotere overlevingskans
Iedere week worden 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Snelle en doeltreffende hulp van omstanders is dan van levensbelang. De overlevingskans bij een hartstilstand kan aanzienlijk vergroten wanneer een omstander binnen 6 minuten 112 belt, reanimeert (hartmassage en beademing) en defibrilleert in afwachting van de ambulance.