Staatsbosbeheer

vierde bergboezem belangrijk in aanpak klimaatsverandering, 21 januari 2008

Droge voeten én een fraaier landschap. De Vierde Bergboezem maakt de kans op wateroverlast in Breda aanzienlijk kleiner en zorgt tegelijk voor meer diversiteit aan planten en dieren. Reden voor het Ministerie van VROM om deze zogenaamde natuurlijke klimaatbuffer te ondersteunen met een flinke subsidie aan Staatsbosbeheer. Een bedrag van ruim negen ton, dat besteed gaat worden aan inrichting en onderhoud van het gebied, maar ook aan recreatievoorzieningen en publiekscommunicatie.

Natuurlijke buffers
Het Ministerie van VROM coördineert het Nationale Programma Adaptatie Ruimte en Klimaat, dat is gericht op een klimaatbestendige inrichting van Nederland. Minister Cramer heeft een bedrag van 5 miljoen beschikbaar gesteld om voorbeeldprojecten Natuurlijke Klimaatbuffers uit te voeren. De Vierde Bergboezem bij Breda is een van vijf projecten waaraan subsidie is toegekend. Natuurlijke klimaatbuffer zijn ontwikkeld door natuurorganisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Het zijn grote, robuuste gebieden waar water de ruimte krijgt en de natuur de kans krijgt zich te ontwikkelen. Zo ontstaat een buffer tegen extreme regenval, lange droogte of andere verschijnselen die aan de klimaatsverandering zijn toe te schrijven.

Natuurlijke samenwerking
De uitvoering van de Natuurlijke Klimaatbuffer sluit aan bij de bestaande wensen rond de Vierde Bergboezem. Waterschap Brabantse Delta, Staatsbosbeheer, provincie Noord-Brabant en de gemeente Breda willen de polder tussen de rivier de Mark en de Bredase woonwijk Haagse Beemden inrichten als waterbergingsgebied. Tegelijk werken partijen samen aan natuurontwikkeling en recreatieve voorzieningen. De Vierde Bergboezem bestrijkt een gebied van zon 276 hectare. Dat is gelijk aan 552 voetbalvelden. Met het subsidiegeld zullen de al aangekochte gronden tot nat grasland worden ingericht. Maar ook recreanten plukken de vruchten. Zo staan een uitkijktoren voor vogelliefhebbers en een multimediaal informatiesysteem in de planning.