Centrum Informatie en Documentatie Israël

Centrum Informatie en Documentatie Israel > Persberichten 2008

CiJO Persbericht 2008 - Den Haag, 21 januari 2008


---

Succes Holocaust Memorial Day vindt vervolg

Volgende week wordt op zes Nederlandse universiteiten Holocaust Memorial Day gehouden. Deze dag, die voor de derde jaar achtereen op het programma staat, vindt daardoor weerklank bij nog meer jongeren dan voorheen. De Verenigde Naties riepen in november 2005, 27 januari uit tot de jaarlijkse dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust en andere genociden. Op deze dag in 1945 werd het vernietigingskamp Auschwitz bevrijd. Het doel van Holocaust Memorial Day is het vergroten van het bewustzijn van jongeren ten aanzien van discriminatie en uitsluiting teneinde genociden in de toekomst te voorkomen.

Daarom organiseert CiJO (CIDI Jongeren Organisatie) in samenwerking met fellows van Humanity In Action (HiA) en Nederlandse studieverenigingen bijeenkomsten die in het teken staan van de Holocaust. Daarnaast zal er gesproken worden over andere genociden in de wereld, de acties die worden genomen door de maatschappij, en de actieve rol die studenten kunnen spelen in de strijd tegen discriminatie en genocide. De dag wordt georganiseerd door jongeren, voor jongeren.

In dit kader spreken onder meer Ed van Thijn, Anna Timmerman, Joël Cahen, Johannes Houwink ten Cate, Maarten van Rossem, Afshin Ellian, Ruth Wallage en Jan Pronk.

Alle bijeenkomsten vinden plaats in de week van 21 tot 28 januari 2008. Er zijn afzonderlijke programma's op de universiteiten van Amsterdam (VU en UvA), Utrecht, Rotterdam, Leiden en Maastricht. Inspirerend en essentieel onderdeel van Holocaust Memorial Day, is de krachtige boodschap van het spreken van Holocaust-overlevenden. Daarnaast vinden er ook filmvertoningen plaats, en spreken deskundigen vanuit verschillende achtergronden.

Alle informatie is te vinden op www.holocaustmemorialday.nl.

De toegang is gratis.