Veilig Amsterdam


: Nieuw-Sloten stuk leefbaarder dan Overtoomse Veld

21 januari 2008

In 2007 is er een grootschalig onderzoek onder bewoners van het stadsdeel uitgevoerd, de Leefbaarheidsmonitor. Aan de hand van deze monitor wordt gewerkt aan een leefbaar stadsdeel waarin iedereen kan wonen, werken en ontspannen.

In Slotervaart geven de bewoners van Nieuw Sloten de leefbaarheid in hun buurt een 7,5 terwijl de bewoners van Overtoomse Veld en Delflandplein de leefbaarheid in hun buurt een 6,5 geven. Sloterpoort en Sloterparkwijk krijgen een ruime zeven en het Delflandkwartier een 6,6.

Op stadsdeelniveau heffen de gestegen en gezakte waarderingen van buurten elkaar op, zodat Slotervaart gemiddeld een zeven scoort, net als in 2005. Eén van de grote verschillen tussen de is de waardering voor het onderhoud van de woningen. Het gemiddeld van een
6,8 ontstaat uit een 7,8 voor Nieuw Sloten en een 6,1 voor Overtoomse Veld.

Stadsdeelwethouders Ahmed Marcouch (voorzitter), Ineke Ketelaar en Paulus de Wilt vinden de verschillen tussen de twee delen van Slotervaart teleurstellend. Veiligheid is volgens veel bewoners de belangrijkste reden voor zowel het oordeel over de verbetering als de verslechtering.

Ook zijn veel genoemd: straatvuil, de sociale samensteling van de buurt en stadsvernieuwing. Zorgvoorzieningen en onderwijsvoorzieningen krijgen een hoge waardering, terwijl het winkelaanbod voor niet-alledaagse boodschappen en de afhandeling van meldingen over bijvoorbeeld zwerfvuil en kapot straatmeubilair een lage waardering krijgen.Â

Straten schoonhouden krijgt een 6,1, het politieke bestuur een 6, het aantal speelvoorzieningen een 6, de politie een 5,8 en de veiligheid een 6,2. Wie het veilig vindt op straat, schrijft dit toe aan de surveillances van de politie en aan het optreden van de straatcoaches, melden de bewoners.

Gemiddeld wonen bewoners van Slotervaart (bewoners) vijftien jaar in hun buurt. In de Stedelijke Vernieuwingsgebieden Overtoomse Veld en Delflandpleinkwartier wil één op de drie bewoners binnen twee jaar verhuizen. Zestig procent is vóór sloop/nieuwbouw, vooral in Overtoomse Veld.