Gemeente Heusden


Aankoop Ooit impuls voor recreatief-toeristische as Heusden 21 januari 2008
Geplaatst op: 21 januari 2008
Aankoop Ooit impuls voor recreatief-toeristische as Heusden

De gemeente Heusden betaalt EUR 15,4 miljoen voor de gronden en opstallen van het onlangs failliet verklaarde themapark Land van Ooit in Drunen. Volgens het college is het een investering voor de toekomst die zowel financieel als maatschappelijk uitermate verantwoord is. De gemeenteraad neemt op 29 januari een besluit over het krediet.

De aankoop van de gronden - ca. 44 hectaren - is voor de gemeente Heusden van groot strategisch belang. Met dit gebied in eigendom heeft de gemeente de zeggenschap en regie over toekomstige ontwikkelingen geheel in eigen hand. Het centraal in de gemeente gelegen gebied is landschappelijk van grote waarde en maakt deel uit van de ecologische hoofdstructuur in Brabant. Recreatief-toeristisch gezien is het gebied zeer kansrijk. Met de aankoop krijgt de ontwikkeling van de recreatief-toeristische as tussen Maas en duinen een sterke impuls.

Plan van aanpak
De komende maanden beraadt het college zich op een goede invulling van het gebied. Het stelt zich daarbij open voor initiatieven uit de markt. Voorop staat wel dat het groene karakter behouden blijft. Het is de bedoeling dat binnen afzienbare tijd een plan van aanpak wordt opgesteld.

Vooruitlopend op dit plan van aanpak wil het college op zeer korte termijn de Parklaan in Drunen doortrekken en aan laten sluiten op het reeds gerealiseerde gedeelte vanaf de Vimmerik tot aan de Jonkheer de la Courtstraat in Nieuwkuijk. Hiermee wordt de laatste ontbrekende schakel in de zuidelijke parallelstructuur gerealiseerd. Verder kan dankzij de aankoop de afwikkeling van het verkeer van en naar de A59 bij het zogenoemde `Ei van Drunen' versneld worden aangepakt. De afgelopen jaren had het college ten behoeve van deze projecten al het voorkeursrecht gelegd op delen van de grond van het Land van Ooit.