Koninklijke Nederlandse Schaakbond

ontvangst. (Foto Bas Beekhuizen)
Meer verenigingen met ledenwinst

Niet alleen de Schaakclub Sneek slaagde er in 2007 in het aantal leden te laten groeien. Er waren veel meer verenigingen die het lukte om er leden bij te krijgen. De toptien van 2007 ziet er als volgt uit:


1. SC Sneek, Sneek, plus 24

2/3. De Waagtoren (Alkmaar), Schaakcombinatie HTV (Den Haag), beide plus 17
4. SV Tornado (Druten), plus 15
5/6. SV Moira Domtoren (Utrecht) en SG Amersfoort, beide plus 13
7. ZSC Saende (Zaandam), plus 12

8. RSC 't Pionneke (Roermond), plus 11

9/11. SV Eeuwig Schaak (Ridderkerk), Bobby Fischer/SV Wassenaar en SV Weesp, plus 10

---


---

Schaken in Bedrijf nieuw initiatief van Schaakkunst

Schaakkunst, het bedrijf dat zich bezighoudt met het propageren van schaakkunst, heeft een nieuw initiatief gelanceerd. Enkele dagen geleden is de website www.schakeninbedrijf.nl in de lucht gegaan. De filosofie van Schaken in Bedrijf is om het schaakspel te gebruiken als marketingconcept voor bedrijven en organisaties. Schaken staat immers symbool voor strategie, tactiek, rekenen, analyseren en ook voor het creëren van ruimte en creativiteit. Bedrijven kunnen gebruik maken van workshops, clinics, schaakactiviteiten en kunst.

Een van de doelstellingen van Schaken in Bedrijf is het bevorderen van het schaken. Het is de bedoeling om in de komende jaren met 64 bijzondere ideeën te komen die het schaken op een andere manier onder de aandacht brengen. Die ideeën moeten nog ontwikkeld worden; Schaken in Bedrijf heeft echter al een spectaculair plan gelanceerd. De Gemeente Den Haag is van plan om de haven van Scheveningen op te waarderen. Er komt een stedebouwkundig plan en de haven moet toegankelijk worden voor grote cruiseschepen. Schaken in Bedrijf heeft het idee geopperd twee gebouwen van 75 meter in het project op te nemen, de koning en de koningin. Of het ervan komt moet worden afgewacht, maar het geeft wel de creatieve richting aan waarin Schaken in Bedrijf denkt.

Schaken in Bedrijf staat open voor ideeën van anderen. Lees meer op de website.

---

Voormalige wereldkampioen Bobby Fischer overleden

Op vrijdag 18 januari werd bekend dat de voormalige wereldkampioen Bobby Fischer in IJsland is overleden. Fischer is 64 jaar geworden.

Bobby Fischer heeft de schaakwereld altijd gefascineerd. Hij werd al op veertienjarige leeftijd kampioen van de Verenigde Staten, hij won kandidatenmatches tegen gerenommeerde grootmeesters als Taimanov en Larsen met 6-0 en hij doorbrak in 1972 de hegemonie van de Sovjet schakers door Boris Spassky in een tumultueuze tweekamp te verslaan. Dat tumult werd overigens alleen veroorzaakt door Fischer, die steeds met nieuwe eisen kwam. Spassky toonde zich de gentleman die hij altijd is geweest.

Die WK-tweekamp werd gespeeld in Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Het leverde Fischer ondanks al het gedoe ter plaatse veel fans op. Het was dan ook niet vreemd dat het juist de regering van IJsland was die in 2004 besloot om Fischer de IJslandse nationaliteit aan te bieden. Daarmee kwam Fischer vrij uit Japanse gevangenschap en ontkam hij aan uitlevering naar de Verenigde Staten, dat hem wegens het schenden van het embargo tegen Joegoslavië tijdens de laatste Balkanoorlog op de lijst van gezochte personen had gezet.

De tweekamp Fischer-Spassky zorgde voor een ongekende populariteit van het schaken. Nu, in het internettijdperk, waar alle zetten van belangrijke schaakwedstrijden onmiddellijk op het computerscherm verschijnen, als het kan met actueel commentaar erbij, is het nauwelijks meer voor te stellen, maar toen zorgde de schaaktweekamp voor wereldwijde opwinding. Overal in het land werden bijeenkomsten belegd waar de partijen zo actueel mogelijk van commentaar werden voorzien. Telefoon en telex zorgden voor de informatievoorziening. Berichten over de tweekamp stonden op de voorpagina's van de kranten. De match zou de inspiratiebron worden voor de succesvolle musical Chess.

Na die tweekamp verdween Fischer geleidelijk in de anonimiteit. Het is passend dat een bekende speelfilm met het schaken als onderwerp de titel Searching for Bobby Fischer kreeg. Fischer stelde zoveel eisen dat een volgende WK-tweekamp, dit keer tegen Anantoli Karpov, er niet van kwam, hoe FIDE-president Max Euwe ook zijn best deed om de partijen bij elkaar te brengen.

Fischer verzonk in paranoia en het beledigen van vrijwel iedereen leek zijn belangrijkste bezigheid te worden. Op radiostations uit verre landen waren zijn rabiate tirades af en toe te horen. Schakend zagen we hem nog slechts in 1992 aan het werk. Fischer had klaarblijkelijk geld nodig en speelde een goed gedoteerde tweekamp tegen Spassky. Hij won opnieuw.

Hoewel zijn schaakcarrière eigenljik maar kort heeft geduurd, ongeveer van 1955 tot 1972, zal Fischer toch herdacht worden als een van de grote kampioenen. Zijn stijl was ongekend helder en strak; hij speelde talloze voorbeeldpartijen. My sixty memorable games met een partijenselectie van zijn hand is nog altijd een klassiek schaakboek. In het tegenwoordige topschaak is het Fischer-tempo ingeburgerd. Bij dit speeltempo krijgt de speler per zet een vast aantal seconden extra toegekend. De elektronische klokken maakten het mogelijk dit idee van Fischer te realiseren.
Of zijn pleidooi voor het Fischer random chess even succesvol wordt valt te betwijfelen. Bij die speelwijze kan de speler, met enkele beperkingen, zijn stukken naar vrije keuze op de onderste rij zetten. Het ontwikkelen en propageren van dit idee geeft wel aan hoe ver Fischer in zijn latere jaren van het klassieke schaakspel vervreemd was geraakt.