NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Ziekenhuispersoneel is tevreden over hun werk
Medewerkers in de algemene - en categorale ziekenhuizen en revalidatiecentra zijn tevreden over de inhoud van hun werk en de samenwerking met collega's. Dit blijkt uit het rapport Samen beter! dat in opdracht van de NVZ en de vakorganisaties is verricht onder 30 instellingen die de Cao Ziekenhuizen toepassen. Deze benchmark is in 2007 uitgevoerd door Effectory.

De respondenten geven hun werk een rapportcijfer 7,1. In een vergelijkbaar onderzoek uit 2001 was dit nog een 6,5. Op de vraag of medewerkers het werk fysiek goed aan kunnen scoort de branche een 7,7 tegen een 6,2 in 2004. Men ervaart het werk als zinvol (8,3) en heeft duidelijkheid over hoe werkzaamheden moeten worden verricht. Daarnaast zijn medewerkers in de ziekenhuizen tevreden over de balans tussen werk en privé (7,3).

Communicatie
Ziekenhuispersoneel wil wel meer op de hoogte zijn van de ontwikkelingen en strategische keuzes van de organisatie. Ze geven een onvoldoende voor de communicatie hierover. Daarnaast geven ze aan behoefte te hebben aan meer ontwikkelingsmogelijkheden. Van hun direct leidinggevende verwachten medewerkers meer duidelijkheid over genomen beslissingen en over te behalen doelen.

Benchmark Samen beter! 2007
In opdracht van, en in samenwerking met sociale partners verenigd in de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) heeft Effectory in 2006 het medewerkersonderzoek Samen beter! ontwikkeld. Het is een vervolg op `Personeel in beeld', dat in 2001 en 2004 is uitgevoerd. Samen beter! is ook in 2008 beschikbaar voor alle ziekenhuizen die vallen onder de Cao Ziekenhuizen. In 2007 is het onderzoek gestart en gedurende het jaar is het aantal deelnemers gegroeid tot 30 ziekenhuizen. Hieruit is de benchmark Samen beter! voortgevloeid.

Ziekenhuizen betalen voor deelname aan het onderzoek en gebruiken de resultaten om binnen de eigen organisatie verbeteringen door te voeren die van invloed zijn op de arbeidsbeleving van medewerkers.