Rathenau Instituut


#Homepage Sitemap

Startpagina > Nieuws

FNV wil openheid over nanotechniek

FNV wil openheid over nanotechniek

`Geheimzinnigheid van het bedrijfsleven staat een publiek debat over de voor- en nadelen van nanotechnologie in de weg.' Dat stelt de vakcentrale FNV vandaag in een artikel over de risico's waaraan werknemers in de nanotechnologie staan blootgesteld. Nanotechnologie is het bewerken van materialen op nanoschaal, het allerkleinste niveau. Daarbij komen moleculaire en atomaire deeltjes vrij waarvan onduidelijk is of ze risico's met zich meebrengen voor het personeel dat er mee werkt.

In een conferentiespeech voor het Europees Vakverbond (EVV) in Amsterdam zei FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld dat het bedrijfsleven geheimzinnig doet: "Schijnbaar is er veel te verbergen". Ook gaf hij aan dat de overheid te weinig doet om werknemers te beschermen. Hartveld: "Onze regering zegt dat de huidige wetgeving voldoende beschermende handvatten heeft om nano-risico's tegen te gaan. Maar wij betwijfelen dit. Zo vragen wij ons af wat het kennisniveau nu is van bijvoorbeeld de Arbeidsinspectie?"

Het Rathenau Instituut doet al jaren onderzoek naar de mogelijke risico' s van nanotechnologie. De belangrijkste conclusie uit het rapport `Verslaglegging Workshop Nanovoedselveiligheid' uit juni 2007 is dat de overheid samen met het bedrijfsleven, de wetenschap en maatschappelijke organisaties het `handelingsvacuum' moet doorbreken. In het debat over de risico's van nanotechnologie moet daarom begonnen worden met het onderling afspreken van werkdefinitie. Ook moet de consumenteninformatie over de mogelijke risico's van nanodeeltjes in bijvoorbeeld voedsel worden verbeterd.

Klik hier voor het FNV-artikel.

Bij de projecten Nanotechnologie, Nanotechnologie in Focus en Risico's Nanodeeltjes en Beleid vindt u publicaties van het Rathenau Instituut over nanotechnologie.

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met b.walhout@rathenau.nl

logo rathenau instituut
Uitgebreid zoeken headerLine Home headerLine Sitemap headerLine Disclaimer headerLine Colofon headerLine Contact headerLine EN Organisatie
line
Kerntaken
line
Projecten
line
Publicaties
line
Agenda
line
Nieuws

____________________ (Submit) zoeken
Rathenau Nieuws