Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Uitwerking Jaarplan 2008 van de Inspectie Werk en Inkomen

Geachte heer Donner,

Op 17 juli 2007 heeft u het Jaarplan 2008 van de Inspectie Werk en Inkomen aangeboden aan de Eerste en Tweede Kamer. In dit jaarplan wordt het programma van de inspectie op het ter- rein van werk en inkomen op hoofdlijnen uiteengezet. Hierbij informeer ik u over de nadere uitwerking van het Jaarplan 2008.

Het programma op het terrein van de werk en inkomen is ingestoken vanuit de belangrijke uit- daging van het kabinet "iedereen doet mee". De vragen die de inspectie hierover stelt, liggen op drie terreinen:
de participatie van moeilijke bemiddelbare groepen; inkomenszekerheid en prikkels voor participatie;
burgers van loket naar loket: de toegankelijkheid van het stelsel.

De afgelopen periode heeft de inspectie benut om, in overleg met ambtenaren van uw ministe- rie, de uitvoeringsorganisaties en belangenorganisaties, invulling te geven aan deze drie the- ma's. De bijlage bij deze brief geeft aan tot welke publicaties dit leidt in 2008.

Op het thema van moeilijk bemiddelbare groepen bundelt de inspectie meerdere activiteiten in een overkoepelende rapportage in het tweede tertaal 2008. Deze rapportage gaat in op de wijze waarop de uitvoering invulling geeft aan het participatiebeleid, of er op dit terrein intensivering plaatsvindt van regionale samenwerking en welke effecten hiervan bij de burger zijn waar te nemen.

In het derde tertaal 2008 publiceert de inspectie een soortgelijke gebundelde rapportage over de WSW. Aan de orde komen de implementatie van de wetswijziging door gemeenten en de loop- baan van de arbeidsgehandicapte in relatie tot de WSW.

De Inspectie Werk en Inkomen draagt door haar toezicht bij aan het doeltreffend functioneren van het stelsel van werk en inkomen. IWI is de onafhankelijke toezichthouder voor de minister van SZW.

Ons kenmerk 2007/5376
Op het terrein van inkomenszekerheid publiceert de inspectie in 2008 over de omgang van ge- meenten met schuldenproblematiek bij de aanvraag van een WWB-uitkering en over de ver- mindering van niet-gebruik van de WWB door burgers ouder dan 65 jaar met een onvolledige AOW-opbouw.

Naast deze publicaties levert IWI in 2008 haar wettelijke producten zoals het Jaarverslag 2007 en het Jaarplan 2009. Daarnaast leiden nog enkele onderzoeken die reeds in 2007 zijn opgestart tot publicaties in 2008.

Ik verzoek u deze brief inclusief bijlage aan te bieden aan de Eerste en Tweede Kamer.

Hoogachtend,
Inspecteur-generaal

(Mw. mr.drs. C. Kervezee)