Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Onderwerp Nota van verbetering SZW begroting 2008 en termijn
aanlevering documenten

Naar aanleiding van de brief van de griffier van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid over bovengenoemde onderwerpen zend ik u hierbij de achtergronden van de omvang van de Nota van verbetering op de SZW begroting 2008. Tevens ga ik in op de termijn van aanleveren van documenten die betrekking hebben op de begrotingsbehandeling.

Bij het verwerken in de begroting van de besluitvorming door de ministerraad, baseert SZW zich in belangrijke mate op de doorrekening hiervan door het Centraal Planbureau (CPB). Als gevolg van de finale besluitvorming aan het einde van augustus, kwamen de cijfers van het Centraal Planbureau niet eerder dan kort voor de deadline van de laatste drukproef van de begroting beschikbaar. Deze doorrekening leidde tot een aanzienlijke hoeveelheid aanpassingen in een groot deel van de begroting.
Er is uiterste zorgvuldigheid betracht bij het controleren van de drukproef, waarbij gezien de beschikbare tijd de aandacht vooral uitging naar de meest essentiële delen van de begroting, zoals de beleidsagenda en de budgettaire tabellen in de beleidsartikelen. De Nota van verbetering heeft dan ook geen betrekking op deze onderdelen, maar betreft vooral de tabellen in de bijlagen. Hoewel de verbeteringen in de tabellen omvangrijk waren, was een groot aantal het gevolg van een paar incidentele rekenfouten. Die werkten echter door in meerdere tabellen.

Voor het overige speelde de late besluitvorming over een aantal onderwerpen een rol. In het bijzonder ging het daarbij om de discussie over de modernisering van de arbeidsovereenkomst. De begroting en begrotingsstukken berustten op de afspraken rond participatie en het gebruikmaken van het aanbod van werkgeverscentrales om op grote schaal personen die langer buiten de arbeidsmarkt hebben gestaan, opnieuw in te schakelen. Zoals bekend moest het kabinet eind november concluderen dat er op korte termijn geen perspectief bestond om daarover overeenstemming te bereiken. Teneinde de Tweede Kamer nog tijdens de begrotingsbehandeling in de gelegenheid te stellen zich een oordeel te vormen, was aanpassing en aanvulling van de begrotingsstukken op korte termijn nodig. De Staatssecretaris en ik hebben u begin december een nadere precisering gestuurd om duidelijk te maken op welke wijze wij invulling geven aan de middelen die voor loonkostensubsidies en participatieplaatsen zijn uitgetrokken.

Late besluitvorming was ook aan de orde bij de brief waarin de Staatssecretaris en ik u hebben geïnformeerd over de invulling van de taakstelling uit het coalitieakkoord ten aanzien van de ketensamenwerking CWI, UWV en gemeenten.

Ik deel de constatering van de Tweede Kamer dat een juiste en tijdige levering van documenten van groot belang is en stel alles in het werk om dit te realiseren. Ik kan echter niet in alle omstandigheden uitsluiten dat dit streven door onvoorziene ontwikkelingen onder druk komt te staan.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)


---