AutoRai

Suzuki World Rally Team aan begin van eerste volledige WRC seizoen

(1/21/2008)
Na de twee testrallies in Corsica en Engeland eind vorig jaar maakt het Suzuki World Rally Team zich op om met twee nieuwe rallyrijders een volledig eerste WRC rallyseizoen af te werken. Toni Gardemeister uit Finland en Per-Gunnar Andersson uit Zweden, de regerend Junior Rally Champion, zullen de Suzuki SX4 besturen.

De eerste van de vijftien ronden uit het 2008 World Rally Championship is de legendarische Monte Carlo Rally, het oudste en meest prestigieuze evenement uit de series. Net zoals het roulettespel dat veelvuldig in het fameuze Casino wordt gespeeld kan de uitkomst van de rally een loterij zijn. De condities kan diverse malen veranderen op dezelfde klassementsproef en het is niet ongewoon dat een proef wordt begonnen in stralende zonneschijn terwijl de finish bedekt ligt met sneeuw.

Voor het tweede achtereenvolgende jaar zal de Monte Carlo Rally van start gaan in Valence met twee klassementsproeven in het donker. Na nog 12 KPâs op vrijdag en zaterdag arriveert de rallykaravaan in Monaco voor vier klassementsproeven over de Col de Turini en een super special over een deel van het fameuze Grand Prix traject. De route is 365.09 kilometer lang en voert de deelnemers over wegen die zowel oneffen als glad kunnen zijn.

Het is de zevende keer dat Suzuki aan de start verschijnt van de Monte, na zes keer eerder in de JWRC categorie te hebben deelgenomen. De twee coureurs hebben met de SX4 WRC, in de nieuwe geelwitte kleurstelling, veel testkilometers afgelegd. De rally-Suzuki is voorzien van nieuwe afstellingen voor de differentiëlen en de wielophanging, terwijl ook tal van verbeteringen zijn doorgevoerd. Net als de andere WRCâs rijden ook de Suzukiâs op Pirelli banden.

De rijders
De 32-jarige Toni Gardemeister begint aan zijn negende Monte Carlo Rally en in 2006 stond hij in Monaco nog op het podium. Gardemeister: âHet is fantastisch om met Suzuki weer terug te zijn in het World Championship en als alles goed gaat hoop ik hier punten te scoren. De auto is nog nieuw dus zullen we nog niet vooraan rijden. Maar de betrouwbaarheid en set-up zijn goed. De SX4 is erg wendbaar en dat komt hier op de snelle en bochtige wegen rond Monaco goed van pas. Ik kijk vooral uit naar de proeven over de Col de Turini.â

Voor de 27-jarige P-G Andersson wordt Monte Carlo zijn eerste WRC-rally in een WRC auto, waaraan hij in 2004 en 2005 deelnam met een Suzuki Ignis Super 1600.

Aan de finish komen en ervaring opdoen is mijn prioriteit. De stap van een Super 1600 naar een World Rally Car is tamelijk groot, alles gebeurt veel sneller. Ik hoop dat de Monte Carlo rally goed verloopt zodat ik met veel vertrouwen uit kan zien naar de volgende rally, de Zwedenrally. Dat is tenslotte mijn thuisrally,âAldus Andersson.

Het Suzuki-team is uitgebreid met de komst van Shusuke Inagaki, technisch directeur, en Akira Kawada, teammanager. Nobuhiro âMonsterâ Tajima, hoofd van het Suzuki World Rally Team: âResultaten zijn natuurlijk belangrijk maar in dit debuutjaar zullen we ook echt wel enkele problemen tegenkomen. Maar met Gardemeister en P-G Andersson als coureurs hebben wij de ambitie om optimaal te presteren.â