GroenLinks wil opheldering over gevaren nanotechnologie GroenLinks

21 januari 2008

GroenLinks wil opheldering van het kabinet over mogelijke gevaren van nanotechnologie. Vandaag trekt FNV in dagblad Trouw aan de bel over de risico's van deze nieuwe techniek voor de gezondheid van werknemers.

Naar aanleiding hiervan vraagt Ineke van Gent of minister Donner deze risico's wil onderzoeken. Ook wil zij dat de Arbeidsinspectie gaat controleren bij bedrijven die met deze technologie werken.

Vragen van het lid Van Gent (GroenLinks) aan de minister en staatssecretaris van SZW, over mogelijke gevaren van nanotechnologie voor werknemers.


1. Heeft u kennis genomen van de zorgen van FNV over mogelijke effecten van nanotechnologie op de gezondheid van werknemers?
2. Wat is uw oordeel over de door FNV geuite zorgen over het onderzoek naar en gebruik van nanotechnologie?

3. Kunt u aangeven hoeveel werknemers in Nederland werken met nanotechnologie?

4. Is er door of in opdracht van de overheid, bijvoorbeeld door het RIVM, systematisch onderzoek verricht naar mogelijke gezondheidsrisico's van nanotechnoligie? Zo nee, waarom niet?
5. Wat vindt u van het verwijt van FNV dat de overheid te weinig doet om werknemers te beschermen?

6. Kunt u aangeven hoe het kennisniveau van de Arbeidsinspectie is met betrekking tot nanotechnologie? Hoeveel medewerkers zijn bekend met de mogelijke gevaren van deze technologie? En hoe vaak zijn door de Arbeidsinspectie controles uitgevoerd naar de arbeidsomstandigheden van mensen die met deze technologie werken?