Gemeente Goedereede


Tarieven waterschap mogelijk bijgesteld

Voor alle eigenaren van woningen, gebouwen en landbouwgrond in het werkgebied van Hollandse Delta stelt het college van Dijkgraaf en Heemraden van het waterschap voor om de belastingtarieven voor 2008 bij te stellen. Bovendien wordt voorgesteld om ook de al opgelegde belastingen voor 2007 ten gunste voor deze groep onroerend goed eigenaren te 'repareren'.

Voor de tarieven voor 2008 gaat het om een bijstelling van circa 4,8 miljoen. Dat betekent dat deze inwoners van Hollandse Delta afhankelijk van de waarde van hun bezittingen een belastingvoordeel genieten dat varieert van enkele euro's tot een paar tientjes.

De belastingbetaler heeft de herziening te danken aan de kritische opmerkingen van het algemeen bestuur. Dat dook in de cijfers en wees Hollandse Delta op een onjuiste toepassing van de zogenoemde egalisatiereserve. De rekenmeesters van het waterschap verzuimden, te goeder trouw overigens, deze financiële reserve van het waterschap evenredig te verdelen over deze groepen belastingbetalers: de categorieën gebouwd en ongebouwd. De financiële reserve wordt nu ingezet om een harmonische opbouw van belastingtarieven te garanderen. De waterschapswet geeft aan op welke wijze deze financiën door de waterschappen kunnen worden toegepast. Daar ging het bij waterschap Hollandse Delta voor de belastingjaren 2007 en 2008 mis. Hollandse Delta repareert deze omissie voor het jaar 2007 met terugwerkende kracht. Voor het belastingjaar 2008 kan nog tijdig een bijstelling van de tarieven worden geëffectueerd. Voor de begroting van het waterschap heeft de bijstelling geen gevolgen. Het gaat om een louter boekhoudkundige transactie die alleen ten koste gaat van de hoogte van de financiële reserve van het waterschap.

Waterschap Hollandse Delta start half februari met het verzenden van bijna 300.000 aanslagen voor de waterschapsbelastingen 2008. Hollandse Delta heft vier soorten waterschapsbelasting: verontreinigingsheffing, ingezetenenomslag, omslag gebouwd en omslag ongebouwd.

Donderdag 24 januari buigen de bestuurders zich over de bijstelling tijdens een extra commissievergadering. Deze vergadering is openbaar en wordt gehouden in het kantoor van Hollandse Delta aan de Johan de Wittstraat 40 te Dordrecht. Aanvang 15.30 uur. De agenda met de bijbehorende stukken staat op de website: www.wshd.nl . De informatie is bovendien een half uur voor het begin van de vergadering in te zien op de vergaderlocatie.