Ministerie van Defensie

21-01-2008 21:56

MINISTER VAN MIDDELKOOP BEZOEKT SINT MAARTEN

Van Middelkoop voerde op Sint Maarten tal van gesprekken. - Foto: Kustwacht.

Minister Eimert van Middelkoop heeft maandag 21 januari Sint Maarten bezocht.

Op Sint Maarten bracht de minister samen met de Commandant Zeemacht Caribisch gebied, commandeur Peter Lenselink, een bezoek aan het steunpunt van de Kustwacht. De kustwacht van de Nederlandse Antillen en Aruba is een nauw samenwerkingsverband waar vijftig personeelsleden van de Koninklijke Marine deel van uitmaken. De Kustwacht voert belangrijk werk uit, onder meer op het gebied van het bestrijden van de drugshandel in het Caribisch gebied.

In de middag vond een ministeriële stuurgroepvergadering plaats van het project veiligheid Nederlandse Antillen. De Arubaanse-, Antilliaanse- en Koninkrijksregering overleggen daarbinnen over het verbeteren van de veiligheid. De politiezorg op Sint Maarten kwam in deze bespreking nadrukkelijk naar voren.

Voor Defensie was het belangrijkste resultaat van deze stuurgroepvergadering, dat een bijdrage aan het verbeteren van de veiligheid wordt geleverd door dertien marechaussees op Sint Maarten te plaatsen. Minister Van Middelkoop bood deze aan, bovenop de eerder toegezegde zes marechaussees voor het bestrijden van roofovervallen.

De dertien extra marechaussees zullen zich richten op grenstoezicht, mensensmokkel en vreemdelingentoezicht en nauw samenwerken met het ministerie van Justitie.