Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


18 jan 2008

Uitspraak rechter stelt weekendarrangement ter discussie

Het weekendarrangement van de politie Amersfoort werkt, maar moet worden bijgeschaafd. Justitie mag van de rechter niet alle verdachten van geweld zomaar een heel weekend in de cel houden.

Dat concludeert het Openbaar Ministerie na uitspraken van de politierechter. Alle gevallen moeten individueel worden beoordeeld, stelde de politierechter in de zaak tegen een 21-jarige man uit Amersfoort. Deze zat in augustus, na het bedreigen van een portier, van vrijdagavond tot maandagochtend in de cel.

De rechter hield in dit `proefproces' het zogeheten Amersfoortse weekendarrangement kritisch tegen het licht. Met dit nieuwe instrument wil Amersfoort het uitgaansgeweld terugdringen. Wie in het weekend geweld pleegt of agressief is, blijft in principe tot maandag vastzitten. De maatregel werd in juli gelanceerd. Met de nieuwe maatregel als wapen tegen het groeiende weekendgeweld zeggen Justitie, politie en gemeente de maximale ruimte van de strafwet toe te passen.

De rechter oordeelde dat verdachten mogen worden vastgehouden zolang het onderzoek loopt. Wanneer er alleen nog een dagvaarding opgesteld moet worden, mag de verdachte voortaan naar huis. Per zaak moet goed worden beoordeeld of de geweldpleger tot maandag in de cel kan blijven, lichtte de politierechter toe in zijn uitspraak.