SP Tilburg


Overleg over veiligheid kapot gemaakt

21-01-2008 * Vanavond besloot het presidium voortaan niet meer te spreken over openbare orde en veiligheid. Volgens de burgemeester omdat een deel van de fractievoorzitters de geheimhouding niet wenst te respecteren. SP fractievoorzitter Johan van den Hout: "Nee, het overleg is kapot gemaakt door haantjesgedrag. Verschillende mensen hebben hun hakken in het zand gezet en weigeren nog te zoeken naar een werkbare oplossing. En dat is doodzonde".

Het presidium begon haar vergaderingen steeds met een vertrouwelijk gedeelte waarin de politie en het Openbaar Ministerie informatie gaf over kwesties inzake openbare orde en veiligheid. De vertrouwelijkheid daarvan heeft de SP altijd gerespecteerd. Van den Hout: "Het probleem zat 'm vooral in onderwerpen die naar aanleiding daarvan besproken werden, politiek van belang waren maar dan toch niet in de openbaarheid mochten komen omdat dat hele onderdeel van de vergadering sowieso vertrouwelijk was. Dat gaf in het verleden soms aanleiding tot discussie en tenslotte tot het vertrek van LST en VVD uit dat stuk van de vergadering". De SP heeft diverse keren een comprimis voorgesteld, maar kreeg daarvoor geen meerderheid.

"Ik vind het zonde dat we nu dus helemaal niets meer te horen krijgen. Het was een unieke samenwerking die alleen in Tilburg bestond. Voortaan moeten we zonder kompas varen, dat maakt het niet makkelijker. Ons probleem was niet met de vertrouwelijkheid van de informatie die we van politie of OM kregen, maar juist met andere politieke onderwerpen die langzamerhand in die vergadering - en dus in de vertrouwelijkheid - binnenslopen. Mijn voorstel was om die onderwerpen dan te 'bewaren' voor de commissie Modern Bestuur, waar ze thuis horen. Als die commissie vergadert onmiddellijk na afloop van het presidium zou dat ook prima kunnen. Sterker nog, in een dergelijke constructie is precies die samenwerking met politie en OM ook geboren, zo'n vijftien jaar geleden".

Volgens de SP is het overleg nu slachtoffer geworden van haantjesgedrag: "Voor sommigen is het blijkbaar 'alles of niets': zij wilden alleen nog overleggen als alles geheim is of alleen als alles openbaar is. Dat kan natuurlijk niet, dat is ook nooit echt het geval geweest. Op die manier hoeft het van ons niet, daarom hebben we eind vorig jaar te kennen gegeven zo niet verder te willen. Het compromis dat ik vandaag voor de zoveelste keer voorstelde was aan dovemansoren gericht. Ook jammer voor de politie en het OM, want volgens mij zagen zij zeker ook meerwaarde aan het overleg. Het wachten is nu op het eerste 'ongeluk', waarbij dan over en weer verwijten gemaakt zullen worden over de informatieplicht van de burgemeester en de onbetrouwbaarheid van raadsleden. Volgens mij was dat allemaal niet nodig geweest", aldus Van den Hout. Zie ook:

* Kramp en spagaat over vertrouwelijke informatie (7 september 2006)
* www.tilburg.sp.nl