Europese fietsrouteplanner gepresenteerd op Fiets- en Wandelbeurs


2 en 3 februari in de RAI in Amsterdam

AMSTELVEEN, 20080121 -- Sinds december 2007 is de eerste versie van de Europese fietsrouteplanner online: www.fietsrouteplanner.eu. Met deze fietsplanner kan de bezoeker een fietsroute plannen van de ene naar de andere stad in Europa. Op de Fiets- en Wandelbeurs wordt de planner gepresenteerd in hal 11, Standnummer 11.G.060. Bezoekers kunnen er terecht met vragen over de planner en met tips over fietsroutes die het gebruikte netwerk beter ('dichter') maken.

Sinds het online gaan van de fietsrouteplanner zijn er een aantal vragen van bezoekers die vaak terugkomen. Hieronder de twee meest gestelde vragen, en het antwoord daarop.

Vraag 1: Waarom kan ik mijn geboortedorp niet vinden in de planner?

Als er geen lange-afstands-fietsroute naar een stad of dorp leidt, is de plaats ook niet opgenomen in de database. In dat geval kunt u het beste het vlaggetje naar de stad slepen en loslaten. Als er wel een routepunt in de buurt is zal het vlaggetje daarnaar toe springen. Springt het vlaggetje terug naar het invoerveld in het linkerscherm, dan is er ook geen routepunt in de buurt.

Probeert u in dat geval eens te zoeken door in te zoomen op de stad en zijn omgeving. Routepunten zijn lichtbruine bolletjes. daar kunt u het vlaggetje heen slepen. Met maps.google.com kunt u vervolgens het ontbrekende routetraject zelf aanvullen.

Zijn er echt geen routepunten in de buurt te vinden, neemt u dan een kijkje op www.wereldfietser.nl of de fietsvakantie.startpagina.nl. Via deze internetsites kunt u zoeken naar meer informatie over het betreffende gebied / land. Hoogstwaarschijnlijk is er een andere bezoeker die u kan helpen met een reisverslag, een fietsroute, een kaart of anderszins.

Vraag 2: De routeplanner geeft 1200 km aan als afstand, hoe precies is die afstand?

Dat is moeilijk te zeggen. De lengte van de route die de planner aangeeft, is een schatting, gebaseerd op de afstand tussen de dorpen en steden die worden aangedaan. Omdat de lijn tussen twee plaatsen een rechte is, en de weg over het algemeen niet, zou de aangegeven afstand (veel) minder worden dan de werkelijke afstand. Hoe groter de afstand tussen de verschillende plaatsen op de route, hoe onnauwkeuriger de schatting. Om toch in de buurt te komen van de werkelijke afstand is een correctiefactor ingebouwd.

Op routetrajecten met veel steden en dorpen zal de planner meestal iets te ruim schatten. Op routetrajecten met weinig steden en dorpen, zal de planner meestal een iets te rooskleurig beeld geven wat de afstand betreft. Er is gekozen voor een gulden middenweg, zodat routes van 750 tot 1200 km, in landen als frankrijk, duitsland, groot brittannië en binnen de benelux zo precies mogelijk worden geschat. Maar ook bij deze routes kan er een afwijking ontstaan door dunbevolkte gebieden, bergwegen of grote steden. De ene keer is die afwijking door allerlei factoren (afstand van het traject, bergen, weinig wegen, etc.) groter dan de andere keer.

Als u probeert een fietsroute te bepalen die helemaal binnen Nederland blijft, is de planner wat de afstand betreft vrijwel zeker te 'ruim' ingesteld. We raden u in geval van een Nederlandse fietsroute de fietsrouteplanner van Holland.com aan: planner.holland.com/fietsroutes. Deze planner is preciezer in zijn afstandsschatting, én u kunt de route desgewenst meteen uitprinten en op de fiets springen.

Het advies luidt hoe dan ook: reken de route goed na met behulp van internet of routegidsjes.

Meer veel voorkomende vragen worden op de site beantwoord in de F.A.Q, zie www.fietsrouteplanner.eu.





Ingezonden persbericht