BMI-meter signaleert gewichtsproblemen bij kinderen en volwassenen


LEIDSCHENDAM, 20080121 -- De Nederlandse jeugd wordt steeds dikker volgens een recente studie van TNO onder 4-15 jarigen. Dit vraagt om nieuwe instrumenten voor signalering en monitoring van overgewicht. Daarom hebben Centrum Eetstoornissen Ursula, Centrum Overgewicht en Obesitas en TNO gezamenlijk een unieke Body Mass Index-meter (BMI) ontwikkeld. De meter is speciaal ontworpen om het BMI van kinderen en volwassenen te bepalen, waarbij de meter zowel overgewicht als (extreem) ondergewicht kan bepalen. De meeste bestaande BMI-meters kunnen alleen het overgewicht bij volwassenen berekenen. De nieuwe BMI-meter is een belangrijk hulpmiddel om kinderen en volwassenen sneller en beter te kunnen adviseren over hun gewicht.

Body Mass Index
Ondergewicht, overgewicht en obesitas worden uitgedrukt aan de hand van de Body Mass Index (BMI). Deze index is gebaseerd op de verhouding tussen lengte en gewicht en geeft een betrouwbare indicatie voor ondergewicht, overgewicht of obesitas. Volgens de internationale WHO-normen, is er bij volwassenen sprake van overgewicht als de BMI groter is dan 25 en is er sprake van obesitas bij een BMI groter dan 30. Bij een BMI lager dan 18,5 is sprake van ondergewicht en er is sprake van ernstig ondergewicht bij een BMI kleiner dan 17. Het bepalen van de BMI-klassen bij kinderen is complexer. Bij hen hangen de criteria, naast lengte en gewicht, ook af van leeftijd en geslacht. Deze criteria zijn allemaal verwerkt in de nieuwe BMI-meter.

De BMI-meter
Met steun van het Loosco fonds heeft TNO een nieuwe rekenmethode ontwikkeld: LukaRotor. Deze methode berekent grafische ontwerpen met één of meerdere roterende schijven. In samenwerking met Centrum Eetstoornissen Ursula en Centrum Overgewicht en Obesitas is nu het eerste product op basis van LukaRotor ontwikkeld: de BMI-meter voor kinderen en volwassenen. De BMI-meter bestaat uit twee schijven die de gebruiker kan draaien zodat lengte samenvalt met gewicht. Een groene pijl geeft de BMI-score aan. Volwassenen kunnen vervolgens op de achterzijde bekijken in welke BMI-klasse de score valt en welke indicatie daaraan is verbonden. Voor het bepalen van de BMI-klasse voor kinderen zijn naast lengte en gewicht ook leeftijd en geslacht van belang. Na het bepalen van de BMI score, is in aparte vensters voor jongens en meisjes de BMI-klasse af te lezen aan de hand van kleurcodes.

Bestellen
De BMI-meter voor kinderen en volwassenen is bedoeld voor professionals in de gezondheidszorg, maar ook andere geïnteresseerden kunnen de BMI-meter bestellen bij Centrum Eetstoornissen Ursula (www.centrumeetstoornissen.nl) en Centrum Overgewicht en Obesitas (www.centrumovergewicht.nl).

Over Centrum Eetstoornissen Ursula
Centrum Eetstoornissen Ursula is een gespecialiseerd behandelcentrum in Leidschendam. Iedereen met een eetstoornis, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornissen kan hier terecht. De behandeling vindt plaats in multidisciplinaire teams en bestaat uit een aantal poliklinische, deeltijd- en klinische zorgprogramma's. Naast behandelingen verricht het centrum in nauwe samenwerking met behandelaars en andere klinieken wetenschappelijk onderzoek. Dit om bestaande behandelmethoden te verbeteren en nieuwe behandelmethoden te ontwikkelen.

Over Centrum Overgewicht en Obesitas
Centrum Overgewicht en Obesitas is een gespecialiseerd behandelcentrum in Leidschendam. De behandeling kenmerkt zich door een: focus op gewichtsverlies en -behoud door een blijvende gedragsverandering, multidisciplinaire aanpak en wetenschappelijke onderbouwing. Het centrum biedt behandelprogramma's voor volwassenen, kinderen, gezinsbehandeling aan huis, screening en nazorg bij bariatrische chirurgie.

Over TNO
TNO maakt wetenschappelijke kennis toepasbaar om het innovatief vermogen van overheid en bedrijfsleven te versterken. Kennis ontwikkelen, integreren én toepassen: die combinatie onderscheidt ons van andere kennisinstellingen. Een van onze aandachtsgebieden is de ondersteuning bij het ontwikkelen van goede gezondheidszorg door vernieuwend onderzoek en advies op de terreinen 'Jeugd en Gezondheid', 'Bewegen en Gezondheid' en 'Zorginnovatie'. Daarbij ligt de nadruk op preventie.





Centrum Eetstoornissen Ursula