Ingezonden persbericht

Persbericht

Rotterdam, 31 december 2007

MARISS JANSONS LEIDT HET KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKEST MET BERLIOZ EN DEBUSSY IN DE DOELEN, 21 JANUARI 2008



Mariss Jansons en het Koninklijk Concertgebouworkest voelen elkaar perfect aan in het Franse repertoire. Op 21 januari spelen zij in de Doelen twee - indertijd ophefmakende - Franse orkestwerken: Berlioz' Symphonie fantastique en Debussy's La Mer in opperste kleurenpracht.

Wanhopig verliefd werd Hector Berlioz op de actrice Harriet Smithson. Hij durfde haar nauwelijks te benaderen, maar stortte zijn hart wel uit in zijn programmatische Symphonie fantastique. De hoofdpersoon van Berlioz' verhaal, een 'kunstenaar met een levendige verbeeldingskracht', is tot over zijn oren verliefd. Hij verliest zich totaal in zijn hartstocht, maar zijn liefde wordt niet beantwoord en uit wanhoop besluit hij een overdosis opium te nemen. Dit ontaardt in een dramatische nachtmerrie, die het gegeven vormt voor de vijf episodes die in de symfonie worden beschreven.

Het is zowel voor het oog als het oor een spetterende vertoning, die bij de première in 1830 door vrijwel alle collega's van de componist werd verketterd vanwege zijn onorthodoxe vormgeving. Een oordeel dat in de volgende twee eeuwen door het publiek overal teniet werd gedaan. Mariss Jansons koestert al lange tijd grote bewondering voor de Symphonie Fantastique; toen hij haar met het Koninklijk Concertgebouworkest in 1992 voor het label EMI opnam, werd die cd door Luister gekozen tot 'cd van het jaar'.

Debussy's La Mer veroorzaakte nauwelijks minder ophef dan destijds Berlioz' symfonie, toen ze in 1905 voor het eerst werd gespeeld - maar dat had meer te maken met inadequate repetitietijd en verontwaardiging over het nogal slordige privéleven van de componist. Het stuk, door Debussy omschreven als 'drie symfonische schetsen', verwierf al snel een vaste plaats in het orkestrepertoire - en ook hier is Jansons de man om te laten horen waarom.

Concert- en congresgebouw de Doelen, Rotterdam
Maandag 21 januari, Grote Zaal 20.15 uur
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Mariss Jansons

Debussy - La Mer
Berlioz - Symphonie Fantastique