Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen in Israël: Nederland bereid bij te dragen aan internationale troepenmacht

21 jan 2008 | Wanneer Israël zich in kader van een vredesregeling terugtrekt uit de Palestijnse gebieden, is een internationale vredesmacht de beste manier om stabiliteit in die regio te stabiliseren. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken zal ervoor pleiten dat ook Nederland bereid aan een dergelijke macht bijdraagt. Dat zei hij in zijn toespraak tot de een jaarlijkse topconferentie over vrede en veiligheid in de Israëlische stad Herzliya.

Nederland ondersteunt het Midden-Oosten vredesproces dat afgelopen najaar door premier Olmert en president Abbas in gang werd ingezet in Annapolis (Verenigde Staten). Verhagen riep in zijn toespraak de Israëli's en Palestijnen op de internationale gemeenschap te laten weten hoe zij kan meewerken aan het vredesproces. Nederland wil daarbij een actieve rol in spelenn bijvoorbeeld met een bijdrage aan een internationale troepenmacht.

Minister Verhagen brengt deze week een bezoek aan Israël, de Palestijnse Gebieden en Syrië. Vanochtend sprak Vehagen met premier Olmert en de Israë lische minister van Buitenlandse Zaken Livni. De ambtgenoot van Verhagen noemde het idee van een internationale troepenmacht interessant en zegde toe dit nader te bestuderen.

In zijn gesprekken in Jeruzalem kwamen de raketbeschietingen vanuit Gaza en de afsluiting van het gebied door de Israëli's aan de orde. Verhagen onderstreepte het recht van Israël om maatregelen te nemen tegen de beschietingen, maar drong erop aan de Palestijnse bevolking te ontzien.

"Het is belangrijk dat we de gewone Palestijnen een perspectief op vrede en een normaal leven bieden," aldus Verhagen. "Dat kan door de grensovergangen van Gaza weer open te stellen, natuurlijk met inachtneming van de veiligheidmaatregelen voor Israël."

In de ochtend vlogen Verhagen en Livni per helikopter naar de Israëlische stad Sderot, niet ver van de Gaza-strook. De ministers bekeken het grensgebied en spraken met burgers die het slachtoffer waren geworden van de raketbeschietingen.

Dinsdag staan in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever gesprekken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas en hoofdonderhandelaar Ahmed Qureia op het programma.

Verhagen sluit zijn reis naar het Midden-Oosten af met een bezoek aan Syrië, waar hij onder meer een ontmoeting heeft met president Assad en minister van Buitenlandse Zaken Walid al-Mouallem.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Toespraak minister Verhagen in Herzliya