Minister Rouvoet voor komst kinderombudsman 21 januari 2008, Den Haag - Unicef Nederland en Defence for Children International (DCI) zijn blij met de toezegging van minister Rouvoet voor Jeugd en Gezin dat Nederland een eigen, herkenbare spreekbuis moet krijgen voor kinderen in de vorm van een kinderombudsman. Deze moet de rechten van kinderen structureel en met gezag monitoren. Net als de minister pleiten de organisaties niet voor een kinderombudsman als apart instituut. Er kan volgens de kinderrechtenorganisaties gebruik worden gemaakt van bestaande expertise door de kinderombudsman onder te brengen bij de Nationale Ombudsman.

Aanleiding voor de uitspraak van minister Rouvoet is het eerste Jaarbericht Kinderrechten van Unicef Nederland en DCI, dat vandaag aan de minister is gepresenteerd. In dit jaarbericht staat dat we in Nederland meer moeten doen om de rechten van kinderen na te leven. Vooral op de onderwerpen vreemdelingenbeleid, gezondheidszorg en jeugdzorg scoort ons land onvoldoende. Het jaarbericht pleit voor een ombudsman voor kinderrechten, die toeziet op de naleving van kinderrechten in Nederland door onder meer voorlichting, het monitoren en onderzoeken van de problemen van kinderen en jongeren én de registratie ervan. De taken van zo'n kinderombudsman moeten in de wet worden vastgelegd.

Minister Rouvoet heeft gezegd over de verdere invulling van de taken en rol van de kinderombudsman te spreken met Khadija Arib (PvdA-kamerlid en initiatiefneemster wetsvoorstel kinderombudsman) en Alex Brenninkmeijer (Nationale Ombudsman). Unicef en DCI zijn daarover zeer verheugd. Dit is een eerste belangrijke stap tot de oplossing van veel problemen voor kinderen in Nederland.

Bij de ontvangst van het jaarbericht onderschreef minister Rouvoet het belang dat kinderrechten een duidelijke plek moeten krijgen. Hij heeft aangegeven het zijn persoonlijk missie te maken om de positie van het kind en de jongere verder te versterken.

Meer over het Jaarbericht Kinderrechten