NEN


Normen voor gietwerk en voor maximum-materiaalprincipe herzien

NEN-ISO 10135, voor het maken van tekeningen van gietwerk, is onlangs herzien en sterk uitgebreid. NEN-ISO 2692, voor het specificeren van het maximum-materiaalprincipe op technische tekeningen van werkstukken, is herzien, als Europese norm aanvaard en in het Nederlands vertaald.

NEN-ISO 10135 is een aanvullende norm in de reeks voor geometrische productspecificatie en -verificatie (GPS). Hij legt vast hoe de specifieke eisen voor gietwerk op tekening moeten worden weergegeven. Het gaat bijvoorbeeld om de grootte van lossingsschuinten en uitlijnigheid, de ligging van de matrijsdeling en de plaatsen en afmetingen van aanspuitpunten. Een bijlage legt de verhoudingen en afmetingen van de te gebruiken symbolen vast.

NEN-EN-ISO 2692 is een algemene norm in de reeks voor geometrische productspecificatie en -verificatie (GPS). Hij legt vast hoe het maximum-materiaalpricipe (MMR) kan worden toegepast en op tekeningen van werkstukken moet worden weergegeven. Hij bevat nu ook het minimum-materiaalprincipe (LMR) en het reciprociteitsprincipe (RPR). Het toepassen van deze principes lijkt ingewikkeld. Daarom bevat de norm veel zeer gedetailleerde voorbeelden. Met deze principes kunnen maattoleranties bij de fabricage worden uitgeruild met vormtoleranties en omgekeerd. Dit verlaagt de productiekosten en verhoogt de kans dat onderdelen beter op elkaar aansluiten.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces voor productgeometrie:
ir. Job Landré, telefoon (015) 2 690 179, e-mail: job.landre@nen.nl.