NEN


Belgisch Voedselagentschap test traceerbaarheid vleeskolom

maandag 21 januari 2008, 15:29

Sinds 1 januari 2005 is traceerbaarheid verplicht in elke schakel van de voedselketen. Dankzij traceerbaarheid is het mogelijk om bij gevaar voor de gezondheid van mens, dier of plant, het verdachte product of de verdachte producten onmiddellijk te identificeren, uit de handel te nemen en de oorsprong te achterhalen om zo de productie- of verwerkingprocessen hiervan bij te sturen of op te schorten.

Voor een optimale werking van traceerbaarheid in de volledige voedselketen, is de actieve medewerking van alle betrokkenen bij alle stappen van de productie nodig. Daarom heeft het Belgische Voedselagentschap (FAVV) in samenwerking met de sectorfederaties (FEBEV en FENAVIAN) van 15 tot 18 januari een traceerbaarheidsoefening georganiseerd. Deze oefening is een simulatie van een verontreiniging van een bepaald aantal varkens die werden geslacht en in de voedselketen terecht kwamen. De hoofddoelstelling van deze oefening is het confronteren van zowel het FAVV als de vleessector met een eventueel incident waarbij het nodig is snel en efficiënt besmet vlees op te sporen.

Als hulp voor organisaties bij het opzetten van een traceerbaarheidssysteem heeft NEN de norm NEN-EN-ISO 22005 (traceability in the feed and food chain) beschikbaar. Deze internationale norm is een norm uit de serie normen die ISO heeft opgezet om de voedselveiligheid beter te kunnen managen. Andere normen uit de serie zijn o.a. ISO 22000 (eisen aan een managementsysteem voor voedselveiligheid), ISO/TS 22004 (toelichting bij de invoering van ISO 22000) en ISO/TS 22003 (audits en certificatie bij voedselveiligheid).

Voor meer informatie over dit onderwerp: Marcel de Vreeze, marcel.devreeze@nen.nl, Tel: 015 2 690 125.

Gerelateerde normen:

NEN-EN-ISO 22005 Traceerbaarheid in de voedselketen - Algemene principes en basiseisen voor systeemontwikkeling en implementatie

NEN-EN-ISO 22000 Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen aan een organisatie in de voedselketen

NPR-ISO/TS 22004 Voedselveiligheid managementsystemen - Richtlijn voor de applicatie van ISO 22000:2005

NPR-ISO/TS 22003 Voedselveiligheid managementsystemen - Eisen voor organisaties die audits en certificatie aanbieden van voedselveiligheid managementsystemen