Gemeente Laren


Bijeenkomst Structuurvisie in Singer Laren op 22 januari a.s.

Persbericht

Laren, 15 januari 2008

Op 22 januari van 19.30 tot 21.30 zijn alle Larense inwoners en ondernemers van harte uitgenodigd om mee te discussiëren over de concept Structuurvisie in Singer Laren. Deze avond sluit de inspraakperiode voor de Structuurvisie af.

De nieuwe Ruimtelijke Structuurvisie schetst het kader van de gewenste ontwikkeling van Laren in de komende 15 jaar op hoofdlijnen. Op 22 januari is er een presentatie en discussie in de Theaterzaal van Singer Laren: de gemeente licht de concept-Structuurvisie toe, waarin alle inbreng van inwoners en partijen is verwerkt (onder meer input van de discussiebijeenkomsten in oktober), en de aanwezigen krijgen uitgebreid de kans daarop te reageren. In februari wordt de structuurvisie definitief gemaakt. De structuurvisie wordt dan in de gemeenteraad vastgesteld.

Behoud en versterking beeldkwaliteit Laren

De hoofdlijn voor gewenste ontwikkeling is `behoud en versterking van de beeldkwaliteit van Laren, van haar karakter en identiteit als fraai, groen en kleinschalig dorp. Maatregelen en ingrepen moeten deze kernwaarden behouden en versterken. Concreet houdt dat in, dat alle beleid gericht moet zijn op een kwalitatieve verbetering van het dorp en geen kwantitatieve.

Tegengaan verstening

Eventuele noodzakelijke `verstening' moet in goede banen worden geleid. Dit leidt hoe dan ook tot een restrictief beleid, waarbij nieuwe ontwikkelingen en ingrepen in de bestaande bebouwing veel kwaliteitstoetsen moeten doorstaan alvorens zij doorgang kunnen vinden. Met name in bestemmingsplannen moet dit nadere invulling krijgen; actualisering van de bestemmingsplannen krijgt de komende jaren prioriteit. Hoofduitgangspunt: conserverend bestemmen.

Ook wordt bij elke ontwikkeling die raakt aan de beeldkwaliteit van het dorp, groenontwikkeling en -beheer integraal meegenomen worden. Tenslotte zijn er plannen voor drie ecoducten in de gemeente, zodat een doorgaande natuurontwikkeling wordt bevorderd: bij Crailo, op de grens met de gemeente Baarn (onder spoor en A1) en bij de A1/Hilversumseweg ten zuidwesten van het centrum.

Verkeer en vervoer: minder verkeersdruk in het centrum

Om de kwaliteit van het karakteristieke dorpshart te versterken, streeft de gemeente ernaar het sfeervolle centrum te ontwikkelen tot een verkeersluw verblijfsgebied met een sterke focus op langzaam verkeer, oftewel fietsers en voetgangers. Een plek waar het goed toeven is, met ruimte voor winkelen en andere vormen van ontspanning (cultuur, horeca). Om dat te realiseren, zal op termijn een zeer beperkt deel van het kernwinkelgebied voor autoverkeer worden afgesloten (Nieuweweg in zijn geheel; Klaaskampen voor het deel tussen Schoutenbosje en Nieuweweg). Ook de huidige aantasting van de beeldkwaliteit door geparkeerde auto's wordt daarbij aangepakt. Oplossingsrichtingen:

o verkeer vanuit de richting A1 / Hilversum toeleiden naar een te ontwikkelen parkeergarage onder de Hertenkamp; het uiterlijk van de Hertenkamp mag hierdoor niet worden aangetast;

o daardoor wordt opheffen van parkeermogelijkheden op de Bink e.o. mogelijk;

o dat leidt tot kwaliteitsverbetering van het Centrum ten gunste van leefbaarheid en andere gebruiksmogelijkheden van de Brink voor Larense activiteiten;

o via aanvullende maatregelen vanuit het verkeerscirculatieplan vermindert de verkeersdruk;

o dit levert duurzaamheidsvoordelen op, onder meer vermindering van fijnstof en CO²-uitstoot.

In de structuurvisie worden hiermee de essentiële keuzes gemaakt. De uitwerking van alle onderdelen in de sfeer van bereikbaarheid, verkeerscirculatie, exploitatie/betaalbaarheid, relatie met huidige bebouwing en centrumrouting krijgt in het Mobiliteitsplan nader vorm.

Wonen: plek voor oud en jong

De vergrijzing van de bevolking (momenteel is 42,7% ouder dan 55 jaar) zal de komende jaren sterk toenemen, en daarop moet volkshuisvestelijk worden geanticipeerd. Juist tegen die achtergrond van vergrijzing is ook het behoud van jongeren/starters belangrijk, omdat die het draagvlak voor veel voorzieningen in de toekomst voor een belangrijk deel moeten borgen (scholen, culturele voorzieningen, verenigingen, etc.). Ook de huisvesting van deze groep heeft dus aandacht nodig. Om dit te borgen gaan gemeente en woningcorporaties samen de woonvisie actualiseren, als raamwerk voor afspraken tussen gemeente en corporaties; zo ontstaan afspraken over de doelstellingen voor heel Laren (onder meer doorstroming wordt hierin belangrijk, maar ook `wonen boven winkels' en de mogelijkheid van `zorgunits' om mantelzorg mogelijk te maken).

Welzijn, sport, cultuur: versterken, verstevigen, omarmen

De sociale verbanden in Laren zijn nog behoorlijk hecht. De gemeente wil de sociale infrastructuur ondersteunen en faciliteren. "Versterken, verstevigen, omarmen" is het motto. Jeugd en ouderen zijn beide belangrijke doelgroepen voor welzijn. Voor het jeugdwelzijn is in de 2^e helft 2007 een `beleidsnota jeugd' vastgesteld. Concrete uitdagingen:


· ontwikkeling van een gecombineerde accommodatie voor de Warrekam en de bibliotheek die gezamenlijke huisvesting zoeken. Een waarschijnlijke locatie is de huidige locatie van de Warrekam, naast de basiliek. Besluitvorming hierover wordt verwacht begin 2008.


· de ontwikkeling van een Centrum voor Jeugd en Gezin;


· aandacht voor jeugd van 12 tot 16 jaar; hoewel deze groep veel tijd besteedt bij sportclubs mist Laren een trefpunt of `honk' (met toezicht) om samen wat te drinken, te poolen of iets anders te doen. Hieraan blijkt wel behoefte te zijn.

Versterken cultuur als sociaal cement

Laren is bij uitstek een cultuurdorp en kent daarin een rijke traditie. Cultuur zowel in de meest enge zin (voor een select publiek) als in meer brede zin (voor het hele dorp, denk aan St. Jansprocessie) zien we als het sociale cement van de Larense gemeenschap. De gemeente wil dit graag versterken. Dat krijgt vorm in onder meer het welzijnsbeleid en in het faciliteren van accommodaties voor welzijn en laagdrempelige cultuur.

Meer weten?

Gemeente Laren, Laura Klinkenberg (Laura.klinkenberg@laren.nl, 035 - 5399696)

Bureau Companen, Wietske Tideman (tideman@companen.nl, 026 - 3512532) of Wiepke van Erp Taalman Kip (erp@companen.nl, 026 - 3512532)