Gemeente Achtkarspelen


PERSBERICHT

2007/WK02
Buitenpost, 18 januari 2008

Expositie Hotze de Jong gemeentehuis

Van 22 januari tot en met 7 maart 2008 organiseert stichting Het Behouden Huis een expositie is in de hal van het gemeentehuis in Buitenpost. De expositie bestaat uit schilderijen en beelden van Hotze de Jong uit Buitenpost.

Hotze de Jong (84 jaar) begon al op vroege leeftijd te schilderen. Zoals dat in die tijd vaker ging, kon hij niet een kunstopleiding volgen: er moest geld verdiend worden voor het gezin. Hotze de Jong werd kruidenier in de Kerkstraat van Buitenpost. Zodra dat mogelijk werd, ging hij op tekenles en begon hij te schilderen. Eerst met olieverf, toen ook met waterverf, zijn geliefde manier van schilderen: 'dat werkt vrijer...'. Daarna leerde hij beeldhouwen. Zijn enthousiasme voor deze vorm van kunst was enorm. Hij kon niet meer stoppen als hij eenmaal begon, hakte bijna dag en nacht door en slaagde erin de meest verrassende figuren uit het steen naar voren te halen. Tot op de dag van vandaag werkt Hotze de Jong, achter zijn huis in de buitenlucht, aan zijn beelden. Vrouwenfiguren, kinderen, abstracties van twee figuren, die elkaar omhelzen, aanraken, optillen; ook tal van dierenfiguren maakt hij. In zijn werk weet hij beweging vast te leggen in steen. Deze tentoonstelling laat de enorme vitaliteit en levensvreugde van een kunstenaar zien.

De expositie is te bezichtigen in de hal van het gemeentehuis in Buitenpost (Stationsstraat 18) in Buitenpost. Openingstijden: maandag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur, dinsdag en woensdag van 9.00 tot 16.00 uur en donderdag van 9.00 tot 20.00 uur.




Gemeente Achtkarspelen