De waterschappen aan de slag met 'Europa-bewust'

22/01/2008 10:04



Unie Van Waterschappen



De Unie van Waterschappen en de Stowa (Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer) hebben de wegwijzer 'Europa bewust' opgesteld. Deze wegwijzer beschrijft maatregelen om als waterschappen vanaf 2010 Europa-bewust te kunnen opereren.

Waarom Europa-bewust? Minister G. ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft dit aan in het voorwoord: de Nederlandse overheden hebben dagelijks en in toenemende mate te maken met Europese wet- en regelgeving. Europa is dichterbij gekomen en dat merken de waterschappen. De behoefte aan kennis van Europese wetgeving neemt toe en is ook noodzakelijk.

'Europa-bewust' houdt voor de waterschappen in, optimaal gebruik maken van de Europeese mogelijkheden, de relevante regels kennen en deze toepassen. Ook is het belangrijk dat de Europese regelgeving en de juridische kennis daadwerkelijk in de besluitvorming worden meegenomen en dat hierop wordt gemonitored. De Unie van Waterschappen wil dit proces bij de waterschappen ondersteunen. Onder andere met jaarlijkse bijeenkomsten, enqu(ee)tes en/of een benchmark.

Er zijn al vele publicaties verschenen die het onderwerp Europa aan de orde brachten. Wat 'Europa-bewust' bijzonder maakt, is dat een groot aantal best practices van waterschappen, provincies en gemeenten zijn gebundeld. Het accent ligt op besluitvorming en bedrijfsvoering. 'Europa-bewust' is praktisch: geen theoretische beschouwingen, maar toepassingen die hun meerwaarde al bewezen hebben. Om aan deze toepassingen invulling te geven adviseert de Unie van Waterschappen een Eu-ropa-coördinator aan te wijzen bij elk waterschap. Met het verschijnen van 'Europa-bewust' kunnen de waterschappen aan de slag om de organi-satie door te lichten en eventueel aan te passen, zodat vanaf 2010 daadwerkelijk 'Europa-bewust' gehandeld wordt.