Persberichten Lekstroom, 10.00 uur

Utrecht, 22-01-2008

Ongeval

NIEUWEGEIN Op de Achterweg is maandag 21 januari een 76-jarige bestuurder van een tractor in de sloot beland. Omstreeks 09.35 uur kreeg de politie de melding van het ongeval. Vermoedelijk is de bestuurder op de tractor onwel geworden en daardoor in de sloot beland. Hij kon zelf niet uit het voertuig komen en is er door omstanders uitgehaald. De man is met onbekend letsel per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Onderzoek naar brand afgerond

VIANEN De politie heeft het onderzoek naar de brand, ontstaan op dinsdag 15 januari omstreeks 18.15 uur in een bedrijf aan de Placotiweg, afgerond. Nadat het nablussen door de brandweer was beëindigd, hield de politie in afwachting van verder onderzoek toezicht bij het afgebrande bedrijf. Het tactisch onderzoek werd gecoördineerd door de recherche van het district Lekstroom. Gedurende dit onderzoek werden van diverse personen verklaringen opgenomen. Op woensdag 16 januari startte bij daglicht een uitgebreid forensisch opsporingsonderzoek verricht door de afdeling Forensische Opsporing van de politie Utrecht. Uit beide onderzoeken werden geen aanwijzingen aangetroffen die konden duiden op enig strafbaar feit. Het is niet uitgesloten dat een technische oorzaak ten grondslag ligt aan het ontstaan van de brand.

Vertrek huidige en benoeming nieuwe wijkchefs

NIEUWEGEIN Wijkchef ad interim Hans Pul van het wijkteam Nieuwegein vertrekt per 1 februari en wordt teamchef bij de Regionale afdeling Arrestantenzorg, Parkettaken en Transport(RAPT)in Houten. Zijn opvolger is Cor Versteeg, die nu werkzaam is als chef van de afdeling Parkeren bij de politie Utrecht.

IJSSELSTEIN/LOPIK Wijkchef Harold van Heumen van het wijkteam IJsselstein/Lopik vertrekt per 1 februari en gaat aan de slag bij de afdeling Ondersteuning Beleid &Control in de stad Utrecht. Zijn opvolger is Ben Rosengarten, thans werkzaam als wijkchef in Utrecht team Oost (onder meer Sterrenwijk en Rijnsweerd).

Daling criminaliteit; meer zaken opgelost

LEKSTROOM In 2007 is het aantal aangiften ten opzichte van 2006 met 281 aangiften gedaald. In vergelijking met 2002 is het aantal aangiften met 1347 afgenomen. In 2007 zijn 260 meer aangiften opgehelderd dan in 2006, een stijging met 17%.

Veel voorkomende criminaliteit

Het aantal aangiften van veelvoorkomende criminaliteit is in 2007 licht gedaald. Er zijn veel inspanningen gepleegd om de veelvoorkomende criminaliteit waaronder inbraken in autos terug te dringen. Dat gebeurde vooral met de aanpak van veelplegers, door het inzetten van lokautos en het houden van preventieve acties. Daarnaast waren politiemensen van het Snel Interventie Team(SIT) en Burgeralertteams actief op hotspots. In Houten (- 7,6%), Lopik (- 16,3%) en Nieuwegein (- 7,7%)is een duidelijke daling van het aantal aangiften veel voorkomende criminaliteit ten opzichte van 2006 te zien. In IJsselstein (4,4%) en Vianen (8,2%)nam het aantal aangiften toe. Het aantal opgehelderde aangiften van de veelvoorkomende criminaliteit is het sterkst gestegen in IJsselstein (25%), Lopik (28,6%) en Vianen (57,6%).

Inbraken

De bedrijfsinbraken tonen de afgelopen jaren een dalende trend en daalde in 2007 met 26,7% ten opzichte van 2006. Het aantal woninginbraken gaven de afgelopen jaren elke keer een stijging te zien. In 2007 is deze stijgende lijn doorbroken en nam het aantal woninginbraken af met 8,5%(-73). Het aantal inbraken in woningen nam in de gemeente Lopik met 5,3% af, in Nieuwegein met 18,4% en in Houten zelfs met 21%. IJsselstein (+ 4,9%) en Vianen (+16,5%)kenden een stijging. Het ophelderingspercentage voor woninginbraken steeg met 23,7 % ten opzichte van 2006.

Geweld

Het totaal aantal aangiften van aantasting lichamelijke integriteit is in 2007 met 10,3% toegenomen ten opzichte van 2006. In enkele categorieën zien we een forse stijging: bedreiging (16,3%), openlijk geweld (41,7%), straatroven (21,1%)en zedendelicten (21,3%). Het aantal overvallen is nagenoeg gelijk gebleven, van 13 in 2006 naar 14 in 2007. Niet alleen het geweld tegen de politie neemt toe, maar ook hulpverleners en personen met een publieke taak worden steeds vaker geconfronteerd met agressie en geweld. Wel steeg het ophelderingspercentage van de aangiften waarbij sprake is van aantasting lichamelijke integriteit met 18,4 % in 2007.

Prio 1 en 2

In 2007 behandelde het district 2059 prio 1 meldingen tegenover 1981 in 2006. Ondanks deze toename was de politie 14 keer minder buiten de afgesproken norm van 10 minuten ter plaatse ten opzichte van 2006. In 2007 werden 143 meer prio 2 meldingen gedaan en was de politie in 69 zaken minder buiten de norm van 30 minuten ter plaatse.

Speerpunten 2008

Het district Lekstroom ziet het als haar opdracht om recht, rust en respect in de wijk verder te versterken en te borgen. Dit betekent niet alleen aandacht voor criminaliteit en openbare orde, maar vooral ook het tegengaan van overlast wat vaak voorkomt bij uitgaan, door overmatig alcoholgebruik en bij personen met een kort lontje. Het onderkennen dat overlast een voorstadium kan zijn voor geweld is hierin belangrijk. Agressief en hufterig gedrag zoals bedreigen, beledigen, wapenbezit, overmatig alcoholgebruik en overlastgevend verkeersgedrag leidt snel tot escalatie. Het district Lekstroom wil in 2011 bereiken dat er 30 % minder overlast gerelateerde meldingen zijn ten opzichte van 2006 bij een gelijkblijvende aangiftebereidheid.

Het tweede speerpunt is de aanpak van veelvoorkomende criminaliteit(VVC) waaronder fietsendiefstal, vernielingen en auto-inbraken. VVC maakt ongeveer de helft van de totale criminaliteit uit. Daar dit beeldbepalend is voor het ervaren van overlast in de wijk, wil het district Lekstroom de criminele infrastructuur aanpakken. Het gaat daarbij om de personen die criminaliteit ondersteunen en stimuleren, vooral op het gebied van heling.