Gemeente Westvoorne


Gebiedsvisie voor glasintensiveringsgebied Tinte;

Gemeente Westvoorne maakt het plan samen met betrokkenen.

Het gemeentebestuur van Westvoorne wil samen met bewoners en tuinders de uitdaging aangaan om de inrichting van glasintensiveringsgebied Tinte op alle fronten te verbeteren. De gemeente wil alle belangen met elkaar verenigen en Tinte omvormen tot een mooi en goed functionerend landschap, waar bewoners naar tevredenheid kunnen wonen en tuinders goede ontwikkelingsperspectieven worden geboden voor hun bedrijf. De grenzen van het glasintensiveringsgebied worden duurzaam vast gelegd.

Opgave

De ruimtelijke kwaliteit van het open landschap van Westvoorne wordt bedreigd door het vele glas dat verspreid over het buitengebied van Westvoorne aanwezig is. Daarom is de gemeente enkele jaren geleden overgegaan tot een ontmoedigingsbeleid waar het de glastuinbouw betreft. In dat kader is besloten dat vestiging van nieuwe glastuinbouwbedrijven in Westvoorne niet langer mogelijk is en dat het verspreid liggend glas gesaneerd wordt. Alleen in Tinte zijn er mogelijkheden voor bestaande bedrijven om hun bedrijfsvoering, ook in de toekomst duurzaam voort te zetten. Dit beleid heeft ertoe geleid dat het gebied rond Tinte, tussen Oostvoorne en Brielle, in maart 2007 door de provincie in het streekplan is aangewezen als zogenaamd `glasintensiveringsgebied'.

Problematiek Tinte

De gemeente moet constateren dat het beleid voor de glastuinbouw voor Tinte niet heeft geleid tot een voor iedereen aanvaardbare oplossing. Zo staat de landschappelijke kwaliteit en in het bijzonder de openheid van het gebied nog steeds onder druk door het toegenomen glasareaal; de omwonenden ondervinden overlast van het licht en het (vracht)verkeer. Op hun beurt worden de ondernemers in het gebied belemmerd in hun bedrijfsvoering.

Nieuwe benadering

De gemeente wil een gebiedsvisie voor Tinte opstellen waarin de verschillende belangen die spelen in het glasintensiveringsgebied op elkaar worden afgestemd. Bij het opstellen van die visie staan twee uitgangspunten centraal.

Ten eerste : een integraal karakter van het plan. Het ruimtelijke en maatschappelijke vraagstuk van de glastuinbouw in Tinte, en de negatieve effecten op het landschap kunnen alleen structureel worden opgelost als een integraal plan wordt gemaakt. In zo'n plan worden de verschillende belangen op elkaar afgestemd en zijn er ook kansen om nieuwe waarden aan het landschap toe te voegen.

Ten tweede : een open en interactief planproces. In de visie van het gemeentebestuur is het van cruciaal belang dat zoveel mogelijk belanghebbenden betrokken worden bij het planproces. Dit sluit aan op het beleid om onze burgers actief te betrekken bij het maken van plannen. Uitgangspunt is daarom om samen met bewoners, tuinders en anderen voorstellen te ontwikkelen voor een duurzame oplossing voor het glasintensiveringsgebied, en een goede landschappelijke inpassing van het glas te bewerkstelligen.

Plan van aanpak

Maar wat zijn de gevolgen voor het glas in het buitengebied en de mogelijke toename van glas in Tinte? Komt er niet nog meer lichtoverlast? En hoe zit het met het vrachtverkeer van en naar het gebied? Kunnen de ondernemers in het glasintensiveringsgebied wel echt goed uit de voeten met hun locatie? En hoe staat het met de landschappelijke kwaliteit van Tinte zelf? En met de uitvoering? Terechte vragen waarvoor het gemeentebestuur een goede oplossing wil vinden, in goed en actief overleg met bewoners, tuinders, de gemeente Brielle, andere overheden en betrokken maatschappelijke organisaties.

Het plan van aanpak voorziet in een `open planproces', waarin kan worden meegedacht over de inrichting van Tinte. In de vorm van een serie actieve workshops gaan betrokkenen gezamenlijk aan de slag.

Het plan van aanpak wordt behandeld in de gecombineerde commissievergadering ABZM/VROM van a.s. donderdag 24 januari om 20.00 in het gemeentehuis in Rockanje en in de raadsvergadering van 29 januari.

U wordt van harte uitgenodigd bij deze commissiebehandeling aanwezig te zijn.

Plan van Aanpak Gebiedsvisie Tinte (concept) Vergadering Gecom. com 24-01-2008