Gemeente Purmerend

Feministenbuurt krijgt 'luisterend oor' voor de buurt

21 januari 2008

Jongeren en buurtbewoners werken mee aan kunstwerk

De gemeente Purmerend heeft op 8 januari groen licht gegeven voor het uitwerken van het ontwerp voor een kunstwerk in de feministenbuurt. Uit de tien inzendingen heeft de gemeente het schetsontwerp 'Luisterend oor' van de twee Purmerendse kunstenaars Annemiek van Kollenburg en Linda Meulenhoff gekozen. Het ontwerp laat op een luchtige manier zien waar de wijk en haar straatnamen naar zijn vernoemd. Het feministisch gedachtegoed staat centraal in het kunstwerk.

Het initiatief voor een kunstwerk komt van twee buurtbewoners uit de Marga Klompéstraat. Zij schreven eind 2006 een brief naar de gemeenteraad, waarin zij pleitten voor het plaatsen van een kunstwerk in de feministenbuurt. Het idee was daarbij dat heel veel mensen niet meer weten wie de feministen zijn, waar de straten in de buurt naar zijn vernoemd. Een kunstwerk zou blijvend de aandacht op hen moeten vestigen. In de gemeenteraad werd dit idee positief ontvangen en stemde een overgrote meerderheid hier mee in.

De gemeente wilde dat in het kunstwerk een participatie van een deel van de wijkbewoners terug zou komen, om zo de rol van de feministen bij de bewoners onder de aandacht te brengen. De eerste reactie van Van Kollenburg en Meulenhoff, die samenwerken onder de naam RAAM-, kon niet anders zijn dan een beeldend voorstel vanuit de eigen visie; het ontwerp werd een `Luisterend Oor' voor de wijk. Het luisterend oor als omhullende ronde vorm is de hoofdvorm van het beeld. Deze rode buisconstructie samen met twee silhouetten van de feministes Etta Palm en Joke Smit, geeft een letterlijk gezicht aan de wijk.

RAAM- heeft de visie dat wijkbewoners meer betrokken raken, als zij al in het beginstadium op het ontwerp kunnen reageren. Bij het ontwerp voor de feministenbuurt werken bewoners van de Tien Gemeenten en jongeren van het Clusiuscollege onder leiding van de kunstenaars daadwerkelijk mee aan het beeld. Tegelijkertijd bespreken de kunstenaars de verworvenheden van het feminisme met de jongeren. Met kleurrijk acrylglas maken zij zogenaamde parels, die in de buizenconstructie worden gegoten. In totaal levert dit een vrolijk beeld op, dat uitstraalt dat het feminisme ook iets van deze tijd is. Zoals Van Kollenburg en Meulenhoff het verwoorden: ''Het opkomen voor je eigen rechten is iets gewoons en tegelijkertijd zoiets moois dat je het wilt koesteren, net als parels.''

De kunstenaars gaan nu aan de slag met het maken van een definitief ontwerp. De uiteindelijke maquette is binnenkort te zien op een hun eigen weblog.