Persberichten Eemland zuid, 11.10 uur

Utrecht, 22-01-2008

Agressieve man

AMERSFOORT Op maandagavond 21 januari werd een man aangehouden op verdenking van vernieling.

Rond 21.15 uur ging een 30-jarige vrouw uit Amersfoort naar de woning van haar buren om hen te vragen wat minder herrie te maken. De 50-jarige buurman reageerde raar en volgens de vrouw verkeerde hij kennelijk onder invloed van alcohol. Daarna ging de vrouw terug naar haar woning.

Rond 22.20 uur belde de buurman bij de vrouw aan. Zij durfde niet open te doen, waarna de hij op de ramen begon te bonzen. Dat deed hij met zoveel kracht dat een raam werd vernield. De hevig geschrokken bewoonster vluchtte daarop via haar balkon (begane grond) de woning uit. Toen de politie ter plaatse kwam, was de verdachte verdwenen.

Rond 22.35 uur kreeg de zaak een bijzonder wending. De politie kreeg de melding dat een man op de Ringweg Randenbroek langs een regenpijp bij een woning omhoog zou klimmen en daarbij naar beneden was gevallen. Agenten gingen ter plaatse en spraken daar met een 50-jarige Amersfoorter. Hij verklaarde dat daar bij een woning zijn twee honden zouden binnenzitten en dat hij die terug wilde. Agenten spraken met de bewoner en keken in zijn woning. Er bleek in het geheel geen hond aanwezig te zijn en de bewoner wist ook niets van de twee honden. De agenten zagen wel dat de 50-jarige man licht letsel aan zijn hand had.

Bij contact met andere agenten bleek dat de 50-jarige man de verdachte was die rond 22.20 uur de ruit van de woning van de 30-jarige vrouw had vernield. Daarop werd de verdachte aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Hij is voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten. De beweegredenen voor het gedrag van de man zijn vooralsnog onduidelijk.

Baldadigheid

AMERSFOORT Op zondagochtend 20 januari werden drie jongens voor baldadigheid aangehouden.

Rond 04.25 uur zagen agenten drie jongens over de Vermeerstraat fietsen. Het drietal stopte bij een tuin, pakte keien uit de tuin en gooide die op de rijbaan. Daaronder was een kei van ongeveer 20 bij 30 centimeter. De agenten reden naar het drietal, jongens van 16 jaar en afkomstig uit Woudenberg, en hielden hen aan voor baldadigheid. De stenen werden teruggelegd in de tuin.

De verdachten werden naar het politiebureau overgebracht. Het proces-verbaal wordt voor afhandeling middels een alternatieve straf overgedragen aan Bureau Halt.

Gsm gestolen: zeven maanden vast

AMERSFOORT Op maandag 21 januari werd een man op de diefstal van een mobiele telefoon betrapt. Hij werd aangehouden.

Rond 15.10 uur zag een medewerker van een winkel aan de Hellestraat dat een klant zijn gsm even op de balie legde. Vervolgens zag de medewerker dat een andere klant bij de balie stond en dat daarna de gsm was verdwenen. De verdachte, een 45-jarige man uit Amersfoort, wilde ervandoor gaan, maar werd door twee medewerkers van de winkel tegengehouden. Hij gaf de gestolen gsm terug.

De verdachte werd even later aan de politie overgedragen en naar het politiebureau overgebracht. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. Hij staat te boek als veelpleger en bleek nog zeven maanden voorwaardelijke gevangenisstraf open te hebben staan. Na overleg met het Openbaar Ministerie zal hij deze straf nu uit moeten zitten.

Vernieling

AMERSFOORT In de vroege ochtend van zondag 20 januari werden twee jongelui voor vernieling aangehouden.

Rond 04.45 uur zagen agenten dat twee jongelui op de Hendrik van Viandenstraat bij een fiets stonden en daar iets vanaf haalden. De agenten gingen naar hen toe en zagen dat het tweetal de dynamo van de fiets had gesloopt. Daarop werden de verdachten, 16 en 21 jaar en afkomstig uit Amersfoort, aangehouden.

De verdachten werden naar het politiebureau overgebracht. Tegen hen is proces-verbaal voor vernieling opgemaakt.

Bejaarde slachtoffer van oplichters

LEUSDEN Op maandagmiddag 21 januari werd een bejaarde vrouw het slachtoffer van oplichters die haar haar bankpas en pincode ontfutselden.

In de middag werd op het Esdoornhof door een vrouw bij de woning van een 76-jarige vrouw aangebeld. De bewoonster deed open en de vrouw meldde dat zij van een bank was en dat de bankpas van de bewoonster was vervallen. Op slinkse wijze wist zij de 76-jarige vrouw te bewegen haar pincode te geven, waarna de vrouw vertrok.

Kort daarna belde een man gekleed in een rood colbert bij de bejaarde vrouw aan. Ook hij meldde dat hij van de bank was en dat hij de vervallen bankpas op kwam halen. De bewoonster gaf hem de bankpas mee.

Even later bleek dat met de pas een behoorlijk geldbedrag was opgenomen.

Aan getuigen die de verdachte(n) op of in de omgeving van het Esdoornhof hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van district Eemland zuid op telefoonnummer 0900-8844.

De politie wil benadrukken dat mensen NOOIT hun pincode aan een vreemde moeten geven, ook al komen die met een nog zo geloofwaardig verhaal. Ook bankpersoneel zal u nooit naar uw pincode vragen. Mocht er iemand aan de deur komen die naar uw pincode en/of bankpas vraagt, belt u dan 112 en geef een signalement van de verdachte, mogelijk in combinatie met het kenteken van de auto waarin hij rijdt, aan de politiemeldkamer door.

Zwaar beschonken achter het stuur

WOUDENBERG Een 25-jarige man uit Scherpenzeel veroorzaakte in zwaar beschonken toestand een aanrijding. Hij werd aangehouden en blies vijf keer het maximum.

Rond 18.45 uur stond een 23-jarige automobilist uit Woudenberg op de Randweg links voorgesorteerd om de Europaweg op te rijden. Daar werd hij aan de rechterzijde geschampt door een 25-jarige automobilist uit Scherpenzeel, die over de Randweg reed en rechtsaf de Europaweg op wilde rijden. De auto van de Woudenberger liep over de volle rechterzijde schade op.

De politie kwam ter plaatse en de Scherpenzeeler bleek veel te veel gedronken te hebben. Hij werd aangehouden en naar het politiebureau overgebracht. Bij de ademanalyse in het politiebureau blies hij 1100 ug/l, vijf keer het wettelijke maximum van 220 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.